Sarajevski tunel spas za nekoliko migranata

N1

Kada će biti osposobljeni smještajni kapaciteti za migrante u BiH, još uvije nije poznato. Nadležni kažu, užurbano se radi na smještajima u kasarni "Ušivak" Hadžići i u prostorijama Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Za to vrijeme, migranti i dalje na ulicama. Radi se uglavnom o muškarcima mlađe dobi koji se registruju kako bi se slobodno kretali u BiH i pokušali da se domognu granice sa Evropskom unijom.

Ali je migrant iz Pakistana. Već mjesec dana putuje kako bi se domogao Evropske unije. Ne želi da govori u kameru, ali nam objašnjava da je u Bosni i Hercegovini već pet dana. Kaže da je iz Pakistana otišao iz religijskih razloga. Njegov zemljak Kaisar u BiH je ušao pirje 5 dana. Pokazuje nam papir da se registrovao u BiH. Razmišlja da li će ostati u BiH ili će pokušati da se domogne Evrope

“Možda ostanem ovdje, nisam donio još konačnu odluku. Ne znam još šta je najbolje za mene. Uzeo sam neke papire ovdje od državne policije. Prije dva dana sam bio ovdje na željezničkoj stanici. Sada sam ovdje u tunelu. Donijeli su nam ćebad i nešto hrane. Htio sam dalje, ali mi nisu dali vizu za Italiju”, kazao je Qaisar Javeed, migrant iz Pakistana.

Iako je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prethodnih dana govorio kako će nadležni sve učiniti da migranti ne borave na javnim površinama, to ni danas nije slučaj. Zatekli smo nekoliko grupa pakistanaca kod željezničke stanice i u napuštenom tunelu na Ciglanama.

U Službi za poslove sa strancima kažu da je posljednjih mjesec dana u BiH ušao veliki broj mlađih migranata. Direktor Slobodan Ujić ističe da je u pitanju oko 2.000 pakistanaca životne dobi od 20-35 godina koji prilikom ulaska u zemlju, uništavaju papire, te da je vrlo mali broj, osjetljivih kategorija koje dolaze iz Sirije.

“99% njih nema nikava dokumenta. Oni ih uništavaju da ne možemo doći do dokaza odakle su došli. Pri prvom susretu naših inspektora sa njima uradi se intervjui, budu registrovani, uzme se biometrija. Svi budu registrovani i podnesu zahtjeve za azil, gdje im izdamo potvrdu koja vrijedi 14 dana. I to im je jedini dokument i sa njim se može kretati”, istakao jeSlobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Ujić kaže kako se do sredine jula očekuje da se osposobe kasarna “Ušivak” Hadžići i prostorije Agrokomreca u Velikoj Kladuši, čime bi se smjestilo oko 2.200 migranata. Situacija u kantonu Sarajevu je povoljna, ali je na području Krajine kompleksna.

“Nije tačno da smo mi odlučivali da će biti smješteni tamo. Jednostavno, oni su pronalazili rješenja, odlazili u tom pravcu i nekada su veoma lako prelazili granicu sa Hrvatskom. Zato imamo najveći problem u tom kantonu. Već se osjeti pritisak na granici sa Hrvatskom. Helikopterski servis je prisutan 24 sata i ozbiljno su pojačali granicu prema BiH, pa je sada je jako teško preći”, naglasio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Zbog toga, poručuje Ujić, treba ozbiljno razmišljati o zatvaranju granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Za to vrijeme, potrebno je riješiti pitanje migranata u Unsko-sanskom kantonu. Nadležni iz tog kantona traže sastanak sa Savjetom ministara ili će organizovati proteste u četvrtak. Iz ove institucije saznajemo, da bi taj sastank trebao da se održi u srijedu ili četvrtak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.