Čavić: Tužilaštvo dalo nalog o istrazi 'zbog ubistva'

Vijesti 02. jul 201820:46 > 20:52
N1

U Narodnoj skupštini RS-a još traje rasprava o izvještaju Anketnog odbora, formiranog Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Poslanici i vladajućih stranaka i opozicije jedino se slažu u tome da je tužilaštvo trebalo da se izjasni o ovom slučaju, što je izostalo, dok su se međusobno optuživali ko krije informacije o ovom slučaju ili koristi ih u političke svrhe.

Da u parlamentu nije ni trebalo raspravljati o ovom slučaju, jer parlamentarci i članovi Anketnog odbora ne mogu kvalifikovati djelo, ponovio je poslanik SNSD-a Radovan Višković.

Pojasnio je da je očekivao da se danas Okružno tužilaštvo Banja Luka izjasni o ovom slučaju, jer su, kako je naveo, tužioci imali kolegijum u Tesliću.

“Očekivali smo da, nakon 105 dana, pokrenu postupak s mrtve tačke”, rekao je on.

I otac ovog mladića, Davor Dragičević, večeras je na okupljanju u centru Banje Luke ustvrdio da je tužilaštvo zaključilo da se u ovom slučaju radi o ubistvu, ali da tu odluku još nisu saopćili.

I poslanik NDP-a Dragan Čavić naveo je večeras u raspravi u parlamentu da je banjalučko Okružno tužilaštvo “29. juna dalo nalog o sprovođenju istrage protive nepoznate osobe zbog ubistva” Davida Dragičevića.

U rezimeu izvještaja se navodi da je Anketni odbor kao nespornu utvrdio činjenicu da građani i javnost u RS-u gube povjerenje u institucije sistema, a što je tragični slučaj Davida Dragičevića definitivno pokazao.

Anketni odbor je većinom glasova, uz uzdržan stav zamjenika predsjednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), ocijenio da postoji osnov sumnje da je ovaj 21-godišnji mladić ubijen te očekuju da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo.

U zaključku se traži da nadležne institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila, utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova RS-a, direktora policije, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUPRS-a i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a.

Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović je saopćio i zaključak kojim traže da se donesu odgovorajuće odluke o razriješenjima ovih osoba, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenicama ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.