BiH povlači treću tranšu proširenog aranžmana sa MMF-om

Vijesti 03. jul 201814:49 > 14:56
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Odluku o povlačenju treće tranše Proširenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ovom odlukom odobrava se povlačenje treće tranše Proširenog aranžmana sa MMF-om u ukupnom iznosu 73.631.304 KM, što predstavlja protivvrijednost od 31.621.700 specijalnih prava vučenja /SDR/, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će u okviru Proširenog aranžmana, kada se steknu uslovi, izdati Promisionu notu i provesti sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti za povlačenje treće tranše.  

Vijeće ministara usvojio je danas i informaciju o dodatnim pitanjima iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

BiH dobila je 655 dodatnih pitanja, od kojih su 20 odsto dopunska pitanja u odnosu na pitanja iz Upitnika Evropske komisije koji smo dobili u decembru 2016. godine, što je u skladu s prosjekom koji su dobile i ostale države u regionu.

Direkcija za evropske integracije prevela je ova pitanja i 27. juna ove godine uputila ih radnim grupama radi pripreme odgovora.

Očekuje se da BiH ovaj posao završi u naredna tri mjeseca.

Na sjednici je usvojena i Informacija Direkcije za evropske integracije o održanom sastanku i zaključcima Savjeta za opšte poslove Evropske unije o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja.

Savjet za opšte poslove EU 26. juna ove godine je, između ostalog, pozdravilo ostvareni napredak u BiH u dijelu koji se odnosi na finaliziranje odgovora na Upitnik, te usvajanje važnih reformi orijentisanih ka Evropskoj uniji, poput akciza i strategije za cijelu zemlju u oblastima životne okoline i ruralnog razvoja, ali i postignuti napredak o pitanjima ekonomskog razvoja i konkurentnosti.

Istovremeno, vlasti u BiH pozvane su na nastavak reformi i provođenje Reformske agende uz izraženu zabrinutost da retorika podjela i predizborna kampanja usporavaju tempo reformi.

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, utvrdilo je Prijedlog osnova o pristupanju Konvenciji Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji /revidirana/, koja stvara povoljnije uslove za koprodukciju i razvoj filmske industrije, ne samo u zemljama članicama u Evropi, već i šire.

Pristupanje ovoj konvenciji omogućiće BiH da bude aktivan učesnik u kreiranju odgovarajućih i efikasnih mehanizama saradnje u oblasti kinematografije.

Revidirana konvencija, između ostalog, pruža pravni i finansijski okvir za koprodukciju dugometražnih filmova koji uključuju preduzeća za produkciju osnovana u tri ili više država.

Takođe, Konvencija se može koristiti kao bilateralni okvir u odsustvu konkretnog ugovora o koprodukciji između dvije strane.

Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika BiH predložen je ministar civilnih poslova.

BiH i Njemačka intenziviraće privrednu saradnju i efikasnije rješavati otvorena pitanja sa kojima se susreću privrednici dvije zemalje.

U vezi s tim, Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio je odluku o formiranju Radne grupe za razvoj privredne saradnje i unapređenje ekonomskih odnosa između BiH i Njemačke.

Za članove radne grupe imenovani su predstavnici nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko distrikta, uključujući i predstavnike privrednih komora i poslodavaca. Oni će zajedno sa članovima koje će imenovati nadležna institucija NJemačke činiti Radnu grupu za unapređenje ekonomske saradnje dvije zemalje.

Vijeće ministara BiH usvojio je Izvještaj o provođenje Sporazuma o implementaciji Programa jačanja javnih institucija u BiH između Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave i “Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeita” /GIZ/ za prošlu godinu.

Desetogodišnji Program jačanja javnih institucija u BiH provodi se od 2010. godine i u tri faze.

Prva faza programa trajala je do kraja 2013, a druga do kraja 2016. godine. U toku je provođenje treće faze programa u trajanju dvije i po godine, što je u skladu sa ponudom za provođenje tehničke saradnje Programa jačanja javnih institucija.

Budžet treće faze Programa iznosi 2.250.000 evra, a kontrolu i upravljanje ovim sredstvima vrši isključivo GIZ.

Institucije korisnice faze tri programa su Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave, Agencija za državnu službu BiH, Direkcija za evropske integracije BiH, Agencija za javne nabavke BiH i Kancelarija za razmatranje žalbi.

Vijeće ministara donio je odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH i zadužilo Ministarstvo civilnih poslova za njeno provođenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.