"Ponašanje zapovjednika Šarića je izvan okvira zakona"

Vijesti 03. jul 201816:59 > 17:03
BH Novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Policijskoj upravi Ljubuški i njenom zapovjedniku Tomi Šariću, zbog prijetnji novinarima, njihovog uznemiravanja i onemogućavanja da profesionalno i sigurno izvještavaju sa protesta demobiliziranih boraca, održanih u ponedjeljak na graničnom prijelazu Bijača.

Zapovjednik Tomo Šarić je pokušao zabraniti novinarima da snimaju i uzimaju izjave od sudionika protesta, te zaprijetio kako će i novinare označiti organizatorima tog skupa i odgovornima za blokadu saobraćaja u blizini graničnog prijelaza. Kako se navodi u saopćenju BH novinara, Šarić se naročito brutalno ophodio prema novinarskoj ekipi portala ‘Bljesak.info’, prijeteći da će im oduzeti sav novinarski materijal, a protiv novinara podnijeti prekršajne prijave.

Upravni odbor BH novinara smatra kako je nedopustivo ponašanje Šarića, da ono izlazi izvan okvira zakonitog i profesionalnog postupanja policijskih službenika prema novinarima i medijima, koji imaju pravo snimati i izvještavati sa događaja od značaja za javnosti, uključujući i proteste demobiliziranih boraca.

“Istovremeno, ovaj postupak predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja, kao i pravo na siguran i dostojanstven rad novinara, zaštićenih bh.zakonima i međunarodnim dokumentima. S tim u vezi, Upravni odbor BH novinara podsjeća zapovjednika Šarića kako se u Pravilima OSCE za policiju u ophođenju sa medijima izričito naglašava kako se ‘policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka’, kao i to da ‘novinari imaju pravo fotografirati, snimiti, praviti bilješke, promatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije'”, ističe se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Ljubuški svim novinarima i medijima koje je jučer neprimjereno napao Tomo Šarić, a od Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona traži efikasnu istragu ovog slučaja i poduzimanje zakonom propisanih sankcije prema bahatom policijskom zapovjedniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.