Bez reakcije Čovića nakon hapšenja Lukajića

Vijesti 03. jul 201818:36 > 19:32
N1

Hrvatskoj bi bilo najpametnije da pusti uhapšenog Daneta Lukajića, zbog dobrih odnosa koje gajimo sa Hrvatima u BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske nakon hapšenja penzioniranog pukovnika Vojske Republike Srpske u Hrvatskoj. Dodikov politički partner predstavnik Hrvata u BiH - Dragan Čović - o hapšenju Lukajića nije rekao ni riječi.

Potvrđuje li time dobre odnose Hrvata i Srba u BiH ili odnose njega i Dodika?

Hapšenje Daneta Lukajića je nedopustivo, radi se o revanšizmu i nije u jurisdikciji Hrvatske – bila je to prva reakcija Milorada Dodika. No, na cjelokupnu Dodikovu izjavu u kojoj je pomenuo i Hrvate u Bosni i Hercegovini nije reagovao HDZ Dragana Čovića, ali jeste HDZ 1990.

“U povodu prijetnji upućenih od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika Hrvatima BiH, HDZ 1990 iste najoštrije osuđuje i zgraža se nad njegovim riječima, ali i šutnjom njegovog političkog partnera i istomišljenika gospodina Čovića. (…) Ovaj put predsjednik manjeg entiteta brani neobranjivo, čovjeka kojemu se na teret stavlja zločin nad hrvatskim i bošnjačkim zarobljenicima u koncentracijskom logoru Manjača”, navodi se u saopćenju HDZ 1990.

U sve se komentarom uključio i državni ministar Igor Crnadak iz SNSD-u ‘protivničkog’ – Saveza za promjene.

“S obzirom na činjenicu da je SNSD Milorada Dodika u bratskim vezama sa HDZ-om i na njegovu izjavu da ‘srpske interese u Predsjedništvu BiH brani Dragan Čović’, očekujem i pozivam ga da se u ovo najdirektnije uključi i iskoristi svoje bliske veze s hrvatskim političarima kako bi izvukli maksimum iz tih njegovih dobrih veza i pomogli u ovom slučaju Lukajiću”, tvrdi Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH.

Crnadak je u svojoj reakciji podsjetio na Dodikovu izjavu iz 2015. kojom je i zvanično najavljeno dobro političko prijateljstvo i partnerstvo Dodik-Čović.

“Dragan Čović će više biti član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nego Mladen Ivanić”, kategoričan je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

“Stavove gospodina Dodika ne komentarišem jer se ne bavim sa njime previše i on ima pravo da govori šta hoće. To više govori o njemu, nego o meni. Ja mogu podnositi izvještaj o tome šta sam ja radio, a tačno znam šta sam radio, a mislim da zna i on, u krajnjoj liniji. Jer da ne zna sumnjam da bi rekao da mi je nudio da budem ponovo član Predsjedništva”, kaže Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH

Odnos na realaciji Banja Luka – Mostar djeluje neraskidivo, prisno i sa visokim stepenom povjerenja, smatra Tanja Topić.

“Ja bih rekla da je to možda jedno od najjačih neraskidivih političkih prijateljstava i veza koje postoje u BiH. To prijateljstvo vidjeli smo čak i u onim slučajevima kada postoji neka vrsta sukoba, konflikta koja postoji na relaciji, recimo tako – između dvije etničke zajednice u koju su uključeni i drugi politički predstavnici – mi vidimo da ta komunikacija između Dragana Čovića i Milorada Dodika ili završi šutnjom ili kao da postoji neka vrsta džentlmenskog sporazuma o nenapadanju međusobnom između njih dvojice”, navodi Tanja Topić, politička analitičarka.

Topić dodaje da su Hrvati u Republici Srpskoj vrlo ‘nevidljivi’, ali da o tome HDZ BiH rijetko ili nikako javno ne govori. Uglavnom nisu komentarisali ni više puta ponovljene izjave banjalučkog biskupa o ugroženosti Hrvata u Republici Srpskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.