Đorđić: Zar su zaključci bili toliko strašni

Vijesti 04. jul 201811:36 > 12:16
N1

Goran Đorđić, nezavisni poslanik NSRS smatra da niti jedan zaključak Anketnog odbora nije sporan i da su kao takvi kroz izvještaj trebali biti usvojeni na današnjoj sjednici NSRS.

“Javnost je s pravom uznemirena. Zar su toliko strašni zaključci da se slijepo moraju slušati partijski šefovi. Stav nas kao kolektivnog organa je bio da postoji osnov sumnje da je izvršeno ubistvo – da je bilo propusta u radu organa RS, dokazani su na desetine mjesta u izvještaju. Zar RTRS i SRNA nisu obmanjivali javnost i ovome doprinijeli. Pitajte građane i reći će vam da su uznemireni. Šaputalo se o tome da postoji sprega određenih ljudi iz MUP sa kriminalnim miljeom”, rekao je Đorđić.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS i član Anketnog odbora NSRS smatra da je bilo jasno da je MUP RS prikrivao ubistvo Davida Dragičevića.

“Kada su maske pale, sve je jasno. Jasno je da je vrh MUP RS prikrivao ubistvo. Jasno je da je obdukcija bila farsa, da je farsa bila promjena istražnog tima, promjena tužioca i sve ostalo. Bio je pritisak da se ne donese naredba o istrazi. Danas se to potvrdilo. Ostaje političko sljepilo, iako postoji naredba o istrazi. Odgovornost je na MUP i onima koji su prikrivali ubistvo – oni trebaju biti predmet istrage”, rekao je Glamočak.

Dragan Čavić, poslanik NDP je istakao da bi bilo “apsurdno” da daje kvalifikacije o slučaju.

Adam Šukalo, poslanik SDS je kazao sljedeće:

“Prvi korak u provođenju istrage je naredba o provođenju istrage. Današnjim danom je napravljen prvi korak za to. Sva vještačenja su naručena i u bilo kakvom sudskom postupku ne mogu biti iskorištena. Stava sam da se to namjerno radilo. Neka Dragan Lukač kaže zašto je podnio izvještaj prema kojem nije počinjeno krivično djelo”.

Branislav Borenović, poslanik PDP je naglasio da će zatražiti listing glasanja poslanika zatražiti i dati novinarima. Istakao je da možda postoji jedan od vladajućih poslanika koji su podržali izvještaj Anketnog odbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.