Caniklij: Nastavljamo podržavati BiH na evroatlantskom putu

Vijesti 04. jul 201814:00 > 14:08
Fena

Ministar odbrane Republike Turske Nurretin Caniklij izjavio je danas u Sarajevu da će njegova zemlja nastaviti aktivno i najenergičnije podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

“Vjerujem da će BiH brzo biti punopravna članica i NATO-a i EU”, istaknuo je ministar Caniklij, koji predvodi delegaciju turskog Ministarstva odbrane tokom zvanične posjete Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH)”.

Visoki gost je nakon sastanka delegacija odbrambenih struktura dviju zemalja potcrtao značaj geostrateškog položaja BiH u regionalnim i globalnim okvirima.

“Ako nema stabilnosti u BiH, nema stabilnosti ni na Balkanu, a ako nema stabilnosti na Balkanu nema je ni u Evropi, niti u svijetu”, kazao je Caniklij, naglašavajući važnost institucionalnog angažmana na planu očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti postdejtonske BiH.

Potvrdio je riješenost Turske da nastavi razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom i njenim odbrambenim strukturama na osnovama partnerstva i punog međusobnog uvažavanja.

Istovremeno, turski ministar odbrane prenio je poruku predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana u kojoj se ističe odlučnost, želja i spremnost za daljnje jačanje bilateralnih odnosa.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je razgovore dviju delegacija ocijenila izuzetno konstruktivnim i plodonosnim, izražavajući spremnost za nastavak i intenziviranje saradnje u skladu s nadležnostima resornih ministarstava.

Podsjetila je na kontinuitet podrške Republike Turske reformi odbrane u BiH, te bh. aspiracajama u sklopu evroatlantskog procesa koje ta zemlja kao članica NATO-a, također, snažno podupire, lobirajući za ostvarenje tih ciljeva.

“Ne možemo zaboraviti njhovu pomoć koja je, uvjetno rečeno, svakodnevna kada je u pitanju lobiranje za BiH, odnosno aktiviranje MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u)”, kazala je Pendeš, izražavajući očekivanje da će u tom pogledu biti odaslana pozitivna poruka s narednog samita NATO-a u Briselu.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o daljnjim aktivnostima na planu edukacije kadrova, potpisivanju novog sporazuma (plana bilateralne saradnje), uključujući i saradnju u segmentu namjenske industrije, a u kontekstu potpore MOBiH-a razvoju te industrije.

Sastanku delegacija odbrambenih struktura Turske i Bosne i Hercegovine prethodio je svečani doček visokih turskih dužnosnika na platou ispred Doma OSBiH, uz intoniranje himni dviju zemalja i obilazak počasne jedinice OSBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.