Burno u Parlamentu: Ovo je najveća krađa u ovoj državi

Vijesti 05. jul 201812:34 > 12:37
N1

U toku je rasprava poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH o spremnosti Centralne izborne komisije BiH da organizuje i sprovede fer opšte izbore u oktobru, izrazilo sumnju u nezavisnost i objektivnost rada Komisije, te u istinitost izbornih rezultata. Poslanici nisu propustili priliku da govore o izmjenama Izbornog zakona, legitimnosti...

“Kako je rasprava vođena na temu manipuliranja i krađa, ne cjelovito rad Središnjeg izbornog povjerenstva, odlučio sam da se javim. O ovim manipulacijama i krađama uglavnom govore gubitnici. Dakle, pretpostavljaju da će to tako opet biti. Koliko ja znam, nijedni izbori do sada nisu proglašeni protuzakonitim. Međutim, nije to tema. Govore o krađama i manipulacijama. Ja pripadam stranci koja više nijednu izmjenu neće podržati, nadam se da ću to i u narednom mandatu moći braniti ovdje, dok se ne promijeni zakon sukladno odluci Ustavnog suda BiH. To je najveća krađa kojoj svjedočimo. Vi ste svi spriječili da se provede odluka Ustavnog suda”, kazao je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu.

Iznio je optužbe na račun drugih poslanika da “jednom konstitutivnom narodu omogućavaju da kradu 18 godina, protuustavno, pravo da izaberu svoje zastupnike”.

“Da je to tako, samo ću vam reći na primjeru zastupnika u Domu naroda u Parlamentu FBiH koji ima 20-tak Hrvata po popisu 2013. godine, a on je dobio 293 glasa. Ko je njega izabrao, hoćete li mi reći da je pošten izbor predstavnika hrvatskoga naroda? Spriječili ste da se provede odluka Ustavnog suda, ovdje u ovom Parlamentu, a hoćete da se uvedu kamere. To se vidi i bez kamere, da nam kradete. U krađama sudjeluju svi koji su na tim biračkim mjestima. Dok ovaj Parlament ne omogući hrvatskom narodu da bira svoje legitimne predstavnike, mi nećemo podržati nikakvu izmjenu. Ovo je najveća krađa u ovoj državi, ovo je protuustavna rabota,u njoj učestvuje i ovaj Parlament”, ustvrdio je Lovrinović.

Oštro mu je odgovorila Maja Gasal – Vražalica iz Demokratske fronte.

“Moj kolega Šepić je u svojoj inicijativi da se legitimnost ko je koliko Hrvat ili Hrvatica dobija u centrali HDZ-a BiH. Na to je pristala i ova skupština, mi tako živimo već 25 godina. Da to nije tako, ne bi ovaj Parlament pored živa dva Hrvata iz druge stranke, a to je Demokratska fronta, u sve komisije birala samo Hrvate iz HDZ-a, u sve delegacije samo Hrvate iz HDZ-a, koji čak odu negdje i brukaju nas van granica BiH. Pored toga što mi nismo dovoljno legitimni, mi koji nismo u HDZ-u, kolega Lovrinović kaže da smo još dodatno i gubitnici”, poručila je Gasal – Vražalica.

Ona je izjavila da “HDZ ima taj legitimeitet da majorizira sve oko sebe što nije pripadnik ili pripadnica HDZ-a”.

“Ali, gospodin Lovirnović zaboravlja jednu činjenicu. Kaže da se nada da će u budućnosti moći zastupati. On zaboravlja činjenicu da se usvojila izmjena zakona po uzoru HDZ-a, gospodin Lovrinović bi mogao još samo sjediti u  svojoj kućnoj fotelji i da nas gleda preko malih ekrana. On treba nama da se ustane i da se zahvali što nismo dozvolili da se usvoji taj model, jer on ne bi mogao biti više nigdje izabran jer Hrvat iz tog dijela BiH više nije dovljno dobar Hrvat ili dovoljno legitiman Hrvat da bi zastupao interese tog naroda”, navela je Gasal – Vražalica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.