Dubrovčani kupuju stanove u najjužnijem gradu BiH

Vijesti 05. jul 201817:22 > 14. jul 2018 14:09
N1

Trebinje, mali grad sa velikim brojem gradilišta. Istraživali smo, ko i zašto kupuje stanove u ovom najjužnijem gradu BiH, kakve su želje kupaca, i koliko sve to košta.

Dvadeset od mora, trideset od Dubrovnika i četrdeset kilometara od Herceg Novog. Mediteranska klima i lijepe građevine magnet su za dijasporu, ali i strance. Sve ovo dovelo je do ekspanzije stanogradnje.

“Dosta je ljudi iz dijaspore koji su vezani za Trebinje, rodbinski ili im se Trebinje svidjelo kao grad njegove ljepote, i sami geografski položaj Trebinja”, pojašnjava Mirko Stanković, agencija za nekretnine Europartner.

Trebinjci kažu da i Dubrovčani kupuju stanove, tu žive tokom sezone, a kuće u Dubrovniku iznajmljuju turistima.

Cijena kvadrata doseže i 2.200 KM. Najniža je 1.400. Najluksuzniji stanovi se grade u samom centru.

Ukoliko kupujete stan koji tek treba da se izgradi u Trebinju možete dobiti popust do 6%, na 100.000 KM, šest hiljada.

Kupci iz Trebinja, Bileće, Gacka, Nevesinja najčešće kupuje jednostavnije stanove. Oni iz inostranstva imaju veće zahtjeve. Tako da preduzeća imaju u ponudi najluksuznije materijale.

“Kvalitet gradnje je na jako visokom nivou, u pitanju su stanovi različitih kvadratura, od garsonjera do trosobnih stanova, sa jako lijepim terasama, pogledom na grad, a na vrhu će se nalaziti bazeni”, kaže Milica Oro iz jednog od trebinjskih građevinskih preduzeća.

U velikom broju stanova niko ne živi. Pojedini balkoni ožive tek tokom ljeta.

Manje se kupuju kuće, interesantne su one u starom dijelu grada koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

“Tamo su moguće samo rekonstrukcije starih objekata, u ovom trenutku imamo četiri ili pet zahtjeva koji se nalaze na višoj instanci na odobravanju dozvola”, ističe Marko Rikalo iz gradske uprave Trebinja.

U ovom trenutku u Trebinju se gradi osam stambenih zgrada. Postoje potrebne dozvole za gradnju još nekoliko. Ovaj grad sa okolinom ima nešto manje od 30 hiljada stanovnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.