Prodanović: Srbi po brojnosti četvrti narod u Federaciji

Vijesti 05. jul 201817:48 > 18:23
N1

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da Bošnjaci i Hrvati imaju ista prava kao i Srbi u Republici Srpskoj. Za N1 je komentarisao i pitanje akciza, jezika, SNSD i slučaj David Dragičević.

“Bošnjaci i Hrvati imaju ista prava kao Srbi u RS, u smislu participacije. Ako postoji kršenje ljudskih prava u RS, to treba reći. Nedovoljan je broj Hrvata povratnika u RS”, rekao je ukazavši da su Srbi po brojnosti četvrti narod u FBiH i da u četiri kantona nemaju pravo na jezik.

Prodanović je istakao su u Ustavu RS definisano “jezik bosanskog, srpskog i bošnjačkog naroda”.

Smatra da u raspravi o jeziku treba izbjeći politiziranje i umjesto toga uvažiti mišljenje akademske zajednice. Tvrdi da je OHR definisao jezike u RS.

Ne smatra spornim da đaci u RS uče o historiju i geografiji Srbije, kao i srpskog naroda u BiH. Prodanović je podsjetio na sljedeće:

“Paket amandmana na Ustav RS stoji neusvojen zahvaljujući isključivo vetu Bošnjaka u Vijeću naroda RS, što smatram da je loše”.

Komentarisao je povećanje akciza na naftu i naftne derivate rekavši da bi bilo “apsurdno” da se SNSD predomisli o ovom pitanju, kao što je to učinila Diana Zelenika, zastupnica HDZ 1990 u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i kandidatkinje ove političke stranke za članicu Predsjedništva BiH.

“Bez obzira na visinu akciza, imamo najjeftinije gorivo u Evropi. Sredstva od akciza treba efikasno iskoristiti. Neodgovorno je od izvršne vlasti što se ne koriste sredstva prikupljena od akciza. Žao mi je što Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje nije postigao dogovor za raspodjelu sredstava”, kazao je Prodanović.

Mišljenja je da je prijedlog SDS-a o smanjenju akciza “politikanstvo i u službi političkog marketinga”.

Kako je kazao, svjestan je teške ekonomske situacije, ali smatra da će građani imati koristi od povećanja akciza jer će to doprinijeti izgradnji infrastrukture “koja je najnerazvijenija u Evropi”.

Ne spori da su plate političkih funkcionera velike. Prodanović za sebe smatra da ima senzibilitet za tešku situaciju u kojoj su građani.

“Isto se ponašam kada imam hiljadu maraka i kada imam manje”, rekao je.

Okarakterisao je “lošim postupak opozicije” ako želi da se ostvari izborne rezultate na slučaju stradalog Davida Dragičevića. Kazao je da svako ko je odgovoran za propuste u ovom slučaju mora odgovarati. Naglasio je da Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS ima senzibilitet za ovaj slučaj.

“Tužilaštvo treba utvditi okolnosti. Duboko se saosjećam sa porodicom. Smatram da bilo ko je odgovoran za smrt mlade osobe treba zakonom odgovarati. Tragično je da se tragedija koristi u svrhu politizacije. Istražni organi trebaju do kraja dovesti ovaj slučaj. Zabrinjavajući je dio pritiska javnosti umjerenom prema jednom, a to je izborni proces umjesto da se umjeri prema osobama koje su oduzele život bilo kojem živom biću u BiH”, podcrtao je.

Ukazao je na važnost fer i poštenih izbora, ne osporavajući da postoji nedostaci u izbornom ciklusu “jedne mlade i postkonfliktne demokratije kao što je BiH.

Kao nedopustivim je ocijenio što je vlast na nivou BiH “marginalizirao nadzor rada obavještajnih službi”.

Retoriku Milorada Dodika je objasnio kao “adekvatan odgovor na uspostavljenu retoriku”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.