"Laž je da će političari nešto promijeniti u četiri godine"

Vijesti 06. jul 201817:55 > 18:37
N1

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, smatra da je laž da će bh. političari nešto promijeniti u naredne četiri godine. Naveo je primjer Makedonije da građani s olovkom u ruci mogu srušiti jedan režim. Upozorio je da je ekonomska situacija u BiH i ostatku regije lošija u odnosu jugoslavenski period.

“Ekonomska situacija je mnogo lošija, nego li za vrijeme postojanja zajedničke države. Evropa je nakon 23 godine od Drugog svjetskog rata bila obnovljena, a kod nas to nije slučaj ni 22 godine od rata. Postoji samo stabilnost. Međunarodnoj zajednici zato odgovaraju političari koji ništa ne rade. Laž je da će političari nešto promijeniti u naredne četiri godine”, rekao je Bećirović i dodao:

“Makedonija je pokazala da ljudi s olovkom u ruci mogu srušiti režim. Pogledajmo samo šta je Zoran Zaev kao premijer Makedonije uradio u toku jedne godine”.

Prepoznaje u BiH političare koji imaju ambicije kao Zaev, ali “se ne dozvoljava regrutacija novih ljudi”. S druge strane, ocijeno je da ne postoje kolektivi u BiH koji imaju namjere kao makedonski premijer. Mišljenja je da će građani BiH na ovogodišnjim Opštim izborima imati priliku da ostvare željene promijene.

Ukazao je da dobijanje Upitnika Evropske komisije nije historijsko za BiH, već samo da je “značajno”. Upozorio je da Evropska unija nije sklona proširenju da nove države, a to se pokazalo na primjeru Makedonije i Albanije, kako je kazao. Upozorio je da bi BiH mogla biti u nepovoljnijoj situaciji nego Kosovo kada je u pitanju integracija u Evropsku uniju.

Bećirović je protumačio položaj BiH u međunarodnim odnosima, te odnos između bh. političara i međunarodne zajednice. Istakao je da BiH ima mnogo veći značaj u odnosu na onaj realni.

“19. stoljeće je bilo stoljeće proizvodnje. 20. stoljeće je bilo stoljeće organizacije. 21. stoljeće je stoljeće orijentacije. Važno je kako će se države orijentirati. Borba je na svjetskoj sceni između različitih ekonomskih integracija. Jedna od njih je je i Evropska unija. BiH ima mnogo veći značaj u odnosu na onaj realni. Njega možete dobiti na slejdeći način: Da pravite probleme i tako da umjesto objekta, postanete subjekt. To rade naši političari”, objasnio je i podcrtao da međunarodna zajedca mnogo toga toelerira domaćim političarima.

“Međunarodna zajednica uspostavlja odnose sa političko-kriminalnim organizacijama u BiH. Stvara se krug politike i kriminala u kojem sudjeluje međunarodna zajednica. Da nije tako, ne bi postojao ovoliki kriminal”, rekao je Bećirović.

Komentarisao je najavljenu izgradnju Pelješkog mosta kazavši da je Evropska unija odobrila istu na osnovu lažnih podataka koje je dostavila Hrvatska.

“Hrvatska je lažno dala podatke da je BiH posredovala sa BiH. Evropska unija je povjerovala u to, proknjižila i donijela odluku”, rekao je.

Istakao je da je BiH mogla učiniti više da spriječi izgradnju mosta, te da su Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije i Johannes Hahn, komesar za proširenje Evropske unije kontradiktorni u svojim konstatacijama.

“Mogli smo uraditi više kada je u pitanju UN, Kina čije će kompanije graditi most i Brisel. Hahn i Juncker su rekli da države ne mogu biti članicama Evropske unije ako nemaju riješeno pitanje granica, a vidimo da je Hrvatska članica Unije”, objasnio je.

Bećirović je upozorio da BiH nije spremna za samit u Londonu, što je loše “jer to odražava sliku da je riječ o neozbiljnoj državi”.

Izrazio je i svoje viđenje trenutnog samita u Sofiji “16+1” na kojem učestvuje i BiH.

“Samit ‘16+1’ je prodor Kine u Evropu. Ona pokušava da kroz Put svile postigne ekonomske i političke interese. Evropska unija je dikriminatorna organizacija kada je u pitanju ekonomija. Neće se ona konfrontirati sa Kinom, ali će uspostaviti niz barijera”, zaključio je Bećirović.

Podsjetio je na značaj da je Međunarodni intstitut za bliskoistočne i balkanske studije jedna od deset miliona organizacija u svijetu koje su uspjele postati konsultantom za Ujedinjene nacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.