Obilježena godišnjica stradanja Srba u srednjem Podrinju

Vijesti 07. jul 201816:20 > 17:34
Beta

U sklopu obilježavanja godišnjice i sjećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju, u Bratuncu je danas služen parastos i položeno cvijeće.

Prije 26 godina Olga Miletić izgubila je sina.

“Poginuo je u Glogovoj. Imao je 26 godina, 1968. godište. Bio je borac, nije bio vojnik… Kako prolaze godine, osjećam se sve teže. Kad dođem…ne znam gdje se nalazim”, kaže Olga.

Kako vrijeme prolazi porodice ubijenih kažu im sve je teže.

“Mnogo teško. Bili su mladi”, ističe Milana Milanović, supruga ubijenog 

“To je moj sestrić, koji je poginuo kao borac Vojske Republike Srpske na liniji, mlad dečko, 22 godine, tek odslužio vojsku, JNA. Što je bilo bilo je, to je to…” kaže Toma Savić, stric ubijenog mladića.

Ali, i političke poruke. Predsjednik RS-a poručio da BiH “nije zemlja za Srbe” i da “nema pravde za Srbe”. Poručio i da će predložiti da parlament RS-a odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu. U tom izvještaju, podsjećamo, entitetska Komisija za Srebrenicu sačinila je spiskove osoba ubijenih u Srebrenici, u julu 1995. godine.

“Mi smo ovdje silom Dejtonskog sporazuma spremni da poštujemo Dejtonski sporazum i njegove određene odredbe, ali smo svjesni da je iluzija koju pokušavaju da izgrade u liku BiH na štetu Srba i srpskog naroda. Pozivam sve ljude ovdje da se ponovo okupimo i udružimo snage u rješavanju svih nagomilanih problema. Stradanje ostaje kao mjesto, koje će u svijesti kolektiva biti upamćeno, ali mi se isto tako moramo okrenuti životu”, poručuje Milorad Dodik, predsjednik RS-a

Poruke je poslao i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin.

“Još jednom, Srbi sami obilježavaju godišnjicu masakra, užasa i zločina i Srbi su još jednom sami sa svojim ranama, ali RS nije sama, dok god Srbiju vodi Aleksandar Vučić, RS neće biti sama. Bit će branjena, štićena, čuvana. O njoj će se voditi računa, jer RS i svako ko u njoj živi to i zaslužuje. Još jednom smo sami. Naše rane nikoga ne bole. Još jednom niko iz međunarodne zajednice nije htio da dođe”, kaže Vulin.

Nakon parastosa položeno je cvijeće kod Spomen-krsta na gradskom groblju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.