Francuskinja na Maršu mira: Srebrenicu nikada ne zaboraviti

Vijesti 08. jul 201812:48 > 12:58
N1

Nekoliko hiljada osoba iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Evrope, ali i cijelog svijeta jutros je iz Nezuka krenulo na 13. "Marš mira Nezuk - Potočari 2018".

Ovi sudionici koračaju stopama prošlosti, stopama kojim su Srebreničani 1995. godine, ali obrnutim smjerom, koračali u potrazi sa slobodom, koračali ka slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na tom putu hiljade nevinih osoba izgubilo je svoje živote. Oni koji su preživjeli genocid u Srebrenici i stigli do Nezuka, danas na ovom putu svjedoče o ratnim strahotama koje su doživjeli tog kobnog jula 1995. godine.

Na ovome putu, putu smrti, hiljade nevinih osoba su ubijeni, svjedoče oni koji su preživjeli o trenucima, o mjestima na kojima su izgubili svoje sinove, svoje očeve, svoje rođake, braću, prijatelje, najmilije…

Njima, ali i ostalim sudionicima ovoga marša, jedno je zajedničko, a to je da se genocid u Srebrenici ne zaboravi i više nikada i nikome ne ponovi.

“Svaki dio, svaki metar su nas pratili. Na sve strane je bilo mrtvih. Ja sam uspio preći, pretežno sam bio na čelu. Teško je uvijek svaki put je sve isto”, kazao je Rifet Salihović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici

“Idem svake godine. Tu mi je muž poginuo u Srebrenici. Tu sam bila dvije-tri godine, gledala klanje, ubijanje. Kako su klali malu djecu”, rekla je Hasna Fejzić iz Donje Kamenice.

“Prvi sam put ovdje. Čula sam za ovaj marš i željela sam vidjeti kako to izgleda, solidarisati se sa narodom Bosne i da se Srebrenica nikada ne zaboravi”, kazala je Solange Therst iz Francuske.

Današnja dionica dugačka je oko 25 kilometara. Sudionici Marša mira večeras će prenoćiti u kampu Liplje, nakon čega će sutra nastaviti stopama prošlosti dugačkim stotinu kilometara.

Njihov dolazak u Potočare očekuje se 10. jula u popodnevnim satima, kako bi 11. jula svi zajedno sudjelovali na obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici i pokopu 35 srebreničkih žrtava genocida.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.