Bećirović: Ne možemo sa mitovima koračati u 21. stoljeću

Vijesti 09. jul 201809:02 > 09:08
N1

Moramo usmjeriti energiju da vratimo malo pozitivizma i osmjeha na lice građana. Mi za 21. stoljeće moramo tražiti nova rješenja, ne možemo sa zabludama i mitovima koračati u 21. stoljeću, poručio je u Novom danu Denis Bećirović, kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Za dva dana je obilježavanje genocida u Srebrenici. Bili ste predlagač zakona o zabrani negiranja genocida. Kakva je danas situacija po tom pitanju?

Mi u BiH imamo dva ideala, ideal mira i ideal pravde. Ideal mira smo dosegnuli, nažalost, pravde još nema u BiH. To je naša moralna i ljudska obaveza. U interesu svih građana je da kaznimo zločince. Moramo institucionalizirati pamćenje na genocid. Predložio sam izmjene zakona prema kojima je strogo zabranjeno minimalizirati ili negirati genocid nad Bošnjacima, taj prijedlog nije imao entitetsku većinu. Mi od njega nećemo odustati jer je to praksa i u EU. U nekim državam je ustavom, kao što je u to u Italiji, zabranjeno veličanje fašizma. Mi moramo pratiti evropske standarde.

Da li je dovoljno sjećati se samo 11. jula ili treba kontinuirano govoriti o tome?

Moramo odgajati mlade generacije u duhu tolerancije i zajedništva, ali moramo prenijeti i sjećanje na genocid kako se takvo zlo više ne bi nikada ponovilo. Veliki broj država u svijetu obilježava sjećanje na genocid u Srebrenici. Moramo pogledati istinu u oči i okrenuti nove stranice za budućnost. Moramo poštovati civilizacijske standarde – presuđeni genocid je i sudska i naučna i planetarna činjenica, samo je pitanje vremena kada će pojedinci prestati sa negiranjem.

Eventualna saradnja sa Čovićem, Dodikom… po ovom pitanju?

Svi se moraju ponašati u skladu sa Ustavom i zakonom BiH. BiH je punopravna članica UN-a. S tim dolaze određeni benefiti, ali i obaveze. Nijedan član Predsjedništva BiH ne može da negira presude međunarodnih organa. Te odluke nisu stvari za pogađanje, one se moraju poštivati.

Izjavili ste na Sesiji Krug 99 da je vraćanje dostojanstva građanima BiH težak, ali ne i neizvodiv zadatak. Naglasili da je u narednom mandatnom periodu potrebno prije svega unaprijediti ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, te raditi na poreskim, obrazovnim i zdravstvenim reformama.

Važno je fokusirati se na ekonomska pitanja i razvoj, da provedemo cijeli niz reformi koje su nužno potrebne našoj zemlji. Važno je da se svi fokusiramo na neke važne infastrukturne projekte koji su zapostavljeni, ovdje posebno mislim na koridor Vc. Manje je poznato da imamo 27 registriranih aerodroma, a samo su četiri osposobljena za saobraćaj. Moramo usmjeriti energiju da vratimo malo pozitivizma i osmjeha na lice građana. Mi za 21. stoljeće moramo tražiti nova rješenja, ne možemo sa zabludama i mitovima koračati u 21. stoljeću.

Često govorite o državnom identitetu BiH, kao i o antifašističkom identitetu. Šta to znači?

Moramo početi izgrađivati državni identitet BiH, taj zajednički identitet. To znači da se Hrvati ne zalažu samo za prava Hrvata, Bošnjaci za prava Bošnjaka… nego da se jedni zalažemo za druge. Ne smijemo se odreći antifašističkog identitet jer Evropa počiva na tim temeljima. To nije ideološko nego je to civilizacijsko određenje. Moramo biti ponosni što smo bili na strani antifašizma.

Da li postoji fašizam u BiH?

Na žalost da. Postoje grupe koje otvoreno veličaju fašizam u nekim dijelovima BiH. Tome se moramo svi suprostaviti i ni na koji način ne smijemo koketirati sa nacifašizmom.

Dobili ste podršku većeg broja stranaka i organizacija iz zemlje i inostranstva. Ko vas sve podržava i kako to komentarišete?

Do sada je moju kandidaturu podržalo sedam političkih stranke iz BiH, 34 uticajne partije iz EU uputile su javnu podršku. Moju kandidaturu je podržao veliki broj NVO-a, intelektualaca iz svih naroda, udruženja iz dijaspore… To je jedna dodatna podrška, ali i dodatna odgovornost da nastavimo provoditi politiku koju ja govorim – to je politika okupljanja, savezništva, razgovora oko kapitalnih pitanja koja su u interesu svih građana BiH.

Kako gledate na usklađivanje nastavnog programa bh. entiteta RS i Srbije?

To je apsolutno neprihvatljiva činjenica. Neprihvatljivo je da niko od nadležnih organa u BiH nije ništa učinio povodom ovoga. Imao sam sastanak sa Inzkom i rekao sam da je to presedan. To je potpuna zloupotreba paralelnih veza. Paralelne veze se mogu praviti ali samo ako su u skladu sa suverenitetom.

Jedini ste kandidat koji je obećao pozvati sve protukandidate na bosansku kafu?

Želim da u BiH uvodimo nove standarde. Moja politka nije da se ugledam na stare obrasce i istrošene politike. Zbog toga sam najavio da ću pozvati sve protukandidate da popijemo jednu bosansku kahvu, kavu ili kafu – bez obzira na izbor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.