Amir Haskić proglašen krivim zbog pridruživanja ISIL-u

Vijesti 09. jul 201815:11 > 15:16
Tužilaštvo BiH

Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je optuženi Amir Haskić oglašen krivim što je pokušao, ali je dobrovoljno odustao od izvršenja krivičnog djela protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Sud Bosne i Hercegovine se u krivičnom predmetu protiv optuženog Amira Haskića, očitovao nakon održanog glavnog pretresa.

Sud je optuženog Amira Haskića oglasio krivim što je stvorio plan i obezbijedio potrebna sredstva s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine suprotno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, te odlučio da se pridruži terorističkoj organizaciji ISIS u tzv. Islamskoj državi na području Sirije i Iraka, a koja organizacija je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a broj SC/11019 od 30. maja 2013. godine proglašena terorističkom organizacijom.

To je učinio na način da je u drugoj polovini 2017. godine uspostavio komunikaciju sa ljudima iz Sirije, i to putem aplikacije “Telegram”, “Viber” i “Facebook” koje je instalirao na svoj mobilni telefon, gdje je koristio korisničko ime “Allahov rob”, te razmjenjivao poruke sa pripadnicima terorističke grupe ISIS, koje su za svrhu imale odlazak u Siriju i pridruživanje ISIS-u a u kojima govori da će napustiti Bosnu i Hercegovinu, a potom će nakon što se pridruži terorističkoj organizaciji ISIS zapaliti pasoš Bosne i Hercegovine i kao pripadnik terorističke grupe tzv. Islamske države na području Sirije učestvovati u oružanim sukobima koji se u toj državi odvijaju, ali je od toga dobrovoljno odustao, navode iz Suda BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.