Burina: Kako građani krše zakon koristeći poštanske usluge

Vijesti 09. jul 201818:17 > 18:23
N1

Haris Burina, predsjednik Udruženja privatnih poštanskih operatera je objasnio kako građane koristeći poštanske usluge krše zakon. Naime, minimalna cijena zakonski definisana za poštanske usluge je devet maraka, ali postoje kompanije koje ovu vrstu usluge izvršavaju po nižim cijenama, kazao je Burina.

“Zakonski minimalna cijena je devet maraka. Taj zakon je na snazi u zadnjih deset godina. On se poštovao jednom inercijom. Međutim, počela je djelovati nelojalna konkurencija i nelicencirani operateri. Kompanije koje su licencirane zapošljavaju više od 1.300 ljudi i njih su doveli u otežano poslovanje”, rekao je Burina.

Ukazao je da samim tim nelicencirani operateri plaćaju manje poreza za usluge i koje su to kazne za korisnike usluga čija cijena nije zakonska.

“Nažalost kršite zakon za šta možete biti kažnjeni od pet do 15.000 maraka. Ako se ponavlja kršenje zakona, onda vam prijeti šest mjeseci zatvora”, istakao je.

Naglasio je da su nelicencirani poštanski operateri kojih, kako je kazao, ima 20 u BiH predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

“Ako želimo fer utakmicu onda nije fer da se kamion s dvije prikolice utrkuje s kamionom bez prikolice do Baščaršije”, naveo je Burina.

Prema njegovim riječima u BiH postoji 12 ili 13 licenciranih poštanskih operatera. Burina je upozorio da nelicencirani operateri mogu predstavljati opasnost po dobra koja prevoze jer “nije zaštićena”.

Smatra da je organizacijom okruglog stola o ovoj vrsti djelatnosti prepoznata opasnost od “anomalija i malverzacija”.

Upozorio je na nejednak tretman poštanskih operatera u njihovom poslovanju u FBiH i RS.

“Naša firma je registrovana u FBiH. Svakog vozača moramo iškolovati, moramo za njega platiti taksu od 400 maraka. Ukupno platimo državu 2.400 maraka za njega. U RS nije tako. Tamo možete zaposliti kuhara da vam vozi. Da li je to onda poruka vlasti FBiH gdje treba iti sjedište firme. Tražimo samo da budemo jednaki. Ne bježimo od utrke, samo nam dozvolite da radimo na isti način”, zaključio je Burina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.