Zaključci prvog dana Samita u Londonu i poruka Ivice Dačića

Vijesti 09. jul 201818:40 > 18:42
N1

Trgovina, obrazovanje, ekonomski razvoj i podrška startup kompanijama, neke su od tema, o kojima su u Londonu raspravljali predstavnici civilnog sektora i ministri vanjskih poslova regije Zapadnog Balkana.

Evropska Unija i Velika Britanija odlučile su investirati višemilionska sredstva u podršku startup kompanijama, te razvoju digitalnih vještina kod mladih, na Zapadnom Balkanu.

Londonski samit je još jedna od prilika da se zemlje regiona dodatno pripreme za evropsku perspektivu poručuje prvi čovjek Unije za proširenje.

Johannes Hahn smatra da se region uozbiljio, ali da ima još posla da se uradi na putu integracija.

“Berlinski proces je dobra prilika da se zemlje regiona pripreme za evropsku perspektivu. Neki od problema koje region ima su politička volja, opredjeljenje i spremnost da se ispune zadani ciljevi, ali tu bilježimo napredak. Sada u regionu vidimo mnogo više ozbiljnosti i mnogo sam optimističniji”, poručio je.

Pozitivna vijest koja iz regiona dolazi preko Londona i Brisela je da se na predstojećem Samitu NATO-a očekuje poziv Makedoniji da se započnu pregovori o pridruživanju.

“Evropa, ali i region, se nalaze na historijskoj prekretnici jer moramo pokazati naše opredjeljenje za napredak. Naša delegacija iz Londona putuje u Brisel na NATO samit na kojem ćemo vjerujem dobiti poziv da počnemo razgovore o pridruživanju. To će nam dati šansu da ljudima kod kuće kažemo da imamo perspektivu”, izjavio je Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Makedonije.

Srbijanski šef diplomatije, u svom stilu, imao je posebnu poruku za predstavnike medija.

“S druge strane, svuda oko nas su različite vrste predstava, predstava je i da u zemlji koja izlazi iz EU razgovaramo i o evropskim integracijama Zapadnog Balkana, sve predstave bi trebalo da se završe nečim što je dobro za sve. Moja poruka za medije je, pišite šta hoćete!”, kazao je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

Prvog dana samita se govorilo i o ulozi civilnog društva te mladih u procesu transformacije regiona. Jedan od glavnih zaključaka je da ukoliko se želi spriječiti odliv mozgova politike za mlade moraju biti formirane u saradnji s mladima, a ne bez njih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.