Poruke iz Sarajeva: Ne trijumfalizmu

Vijesti 09. jul 201822:55 > 23:05
N1

Izložba “Genocid u Srebrenici: Jedanaest lekcija za budućnost”, autora Hikmeta Karčića, postavljena je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u periodu od 9. jula do 9. augusta 2018. godine. Riječ je i jedinstvenoj izložbi zasnovanoj na pisanoj i foto dokumentaciji o stradanju Bošnjaka na najsvirepiji način u Srebrenici.

Izložbu je otvorio reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović, a organizator izložbe je Uprava za vanjske poslove i dijasporu u suradnji s Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka i Gazi Husrev-begovom bibliotekom. Na ovaj način odata je i počast žrtvama posljednjeg genocida u Evropi na kraju 20. stoljeća. Ovo je ujedno i način održavanja kulture sjećanja, koja kako ističu, je put i ka pomirenju.

Autor izložbe ističe da se pojavila nova faza genocida, a to je trijumalizam, odnosno veličanje zločinaca i slavljenje genocida. Ova izložba je odgovor na takvu pojavu.

Istovremeno na “Trgu žrtava genocida u Srebrenici” na Željezničkoj stanici u Sarajevu održan je prigodan program u znak sjećanja na 23. godišnjicu genocida u Srebrenici. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pozvao je građane da zajedno odaju počast žrtvama srebreničke tragedije.

Detalji u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.