Tabaković: Ovo je dobro i za Bošnjake i Srbe u Srebrenici

Vijesti 10. jul 201812:12 > 12:20
N1

Mi moramo živjeti u budućnosti, ne smijemo živjeti u prošlosti, ali i ne smijemo zaboraviti prošlost kako nam se ona ne bi ponovila, kazao je za N1 predsjednik SDA Srebrenica, Alija Tabaković.

U Srebrenici je danas održana komemorativna sjednica Skupštine opštine na kojoj su odbornici odali počast svim nevino stradalim stanovnicima ove lokalne zajednice u posljednjem ratu.

Govoreći o sjednici Tabaković je zaključio kako je njeno održavanje dobro za Bošnjake i Srbe, ali i za druge narode ovom kraju.

“Ova komemorativna sjednica se održava desetak godina u Srebrenici. Ovo je dobro i za Bošnjake i Srbe. Nećemo se vjerovatno nikada složiti oko mnogih stvari, u vezi kvalifikacije zločina genocida nad Bošnjacima, međutim, to nije razlog da ne trebamo dati svoj maksimum u minimumu – a to je da nevina žrtva zaslužuje pažnju bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost”, poručio je prvi čovjek srebreničkog SDA.

Dodao je kako je potrebno da obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici i Petrovdanskih dana prođe bez tenzija. “Moramo živjeti u budućnosti, ne smijemo živjeti u prošlosti, ali i ne smijemo zaboraviti prošlost kako nam se ona ne bi ponovila”, ocijenio je Tabaković.

On je izrazio zadovoljstvo zbog multietničkog sastava na komemorativnoj sjednici.

“Moramo tragati za minimalnim elementima za saradnju između dva naroda. Vjerujem u budućnost BiH i da će jednog dana svako ko je griješio to i priznati, a sve u interesu naših budućih generacija i djece. Pozivam sve građane koji će učestvovati na obilježavanju godišnjice genocida i Petrovdanskim danima, posebno boračke organizacije, da daju svoj doprinos kako bi nam 11. i 12. juli protekli u najboljem redu”, istakao je Tabaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.