Postignut dogovor za raspodjelu novca od putarina

Vijesti 10. jul 201815:05 > 15:07
N1

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovne (UIO BIH) na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci postigao je privremenu odluku o raspodjeli prihoda od putarine.

Ukupno 165,2 miliona KM biće raspodjeljeno tako da će Federaciji BiH pripasti 59 odsto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu dva odsto.

Ova sredstva raspodjeljuju se s posebnog podračuna Jedinstvenog računa prihoda koji su prikupljeni od 1. februara 2018. godine, Od tog datuma u primjeni je izmjena i dopuna Zakona o akcizama, a na poseban podračun prikuplja se putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištvu BiH. U pitanju su namjenska sredstva za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Nakon usvajanja ove odluke stvoreni su uvjeti da se prikupljenih 165,2 milijuna KM na računu Centralne banke BiH raspodjeli po dosadašnjem modelu gdje Federaciji BiH pripada 59 odsto, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu dva osto, s tim da 10 odsto sredstava ostaju rezervirana na računu u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima, navodi se u saopštenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Danas nije usvojena odluka o raspodjeli 11 milijuna KM prikupljenih od cestarina prije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH jer su protiv bili članovi UO iz Federacije BiH, te će ova sredstva i dalje biti akumulirana na posebnom računu.

Tokom rasprave istaknuto je da su raspodjelom namjenskih sredstava od cestarina stvoreni uvjeti da entiteska poduzeća nastave izgrdanju autocesta i ispunjavaju svoje obveze prema kreditorima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.