Suljagić: Emituju emisiju u kojoj je osuđenik za genocid

Vijesti 10. jul 201818:09 > 18:13
N1

Emir Suljagić, preživjela žrtva genocida u Srebrenici i bh. političar komentarisao je nastupe gostiju u emisiji "Ćirilica" Milomira Marića, koja je reemtiovana na banjalučkoj ATV.

“Naša javnost mora da zna da je negiranje Srebrenice, ne samo Srebrenice, negiranje zločina u BiH sastavni dio dominantnog narativa o tome šta se događalo u BiH od 1992. do 1995”, kazao je.

“Marić nije samo marginalni novinar, nego dvorski novinar. Vučić kada ima nešto da saopšti ide kod Milomira Marića. To je ono što glavni dio mnijenja Srbije misli o Srebrenici. Ovo od sinoć je logična, predvidljiva posljedica toga”, poručio je Suljagić.

“Jedan od govornika je Vinko Pandurević, on je član, rukovodilac generala i admirala Vojske Srbije. O kazni – volio bih da vidim da bude kažnjena bh. televizija koja je to reemitovala i da RAK poduzme mjere. Emituju emisiju u kojoj je čovjek koji je osuđen za genocid i iznosi svoje mišljenje i stavove. To je štetno”, poručio je Suljagić.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK BiH) zaprimila je prigovor zbog emisije “Ćirilica” koja je emitovana u programu srbijanske televizije “Happy”. Program spomenute televizije preuzima i bh. televizija ATV iz Banjaluke.

Kako je najavljeno iz RAK-a, u skladu sa nadležnostima, Agencija će sprovesti postupak i ispitati osnovanost žalbe te će o tome blagovremeno obavijestiti javnost.

Također, iz Kabineta potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović danas je upućeno saopćenje za javnost nakon što je u susjednoj Srbiji, na TV “Happy”, u povodu godišnjice genocida urednik Milomir Marić u emisiji “Ćirilica” pozvao ratne zločince da komentarišu dešavanja u Srebrenici jula 1995. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.