Cikotić: Baviti se suštinom odnosa, a ne kritikom

Vijesti 10. jul 201818:22 > 19:25
N1

Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH smatra da je BiH najuspješnija američka vanjskopolitička investicija nakon Hladnog rata. Komentarisao je odnos između BiH i NATO, kao i između SAD-a i evropskih država u okviru NATO-a.

“Amerika može da pojača prisustvo u BiH u smislu praćenja informacija, procesa i u smislu prisustva nekog ključnog personala. To može značiti jednu činjenicu, a to je da SAD žele kontrolisati jednu od najvećih vanjskopolitičkih investicija koju je imala nakon Hladnog rata. To je bila uspješna investicija”, objasnio je Cikotić, a potom se osvrnuo na kritičare Dejtonskog mirovnog sporazuma rekavši:

“Mnogi kritikuju Dejton, ali ne uzimaju u obzir teške okolnosti u kojima su dogovorena politička i brojna druga rješenja koja su provedena od 10 do 20 posto. Nemojmo kritikovati Dejton ako nismo sposobni da provedemo ono što je dogovoreno. Dejton omogućava promjene kroz unutrašnji konsenzus. Moramo se baviti suštinom odnosa, a ne kritikom”.

Cikotić je mišljenja da aktiviranje MAP-a zavisi kako od BiH, tako i od samog NATO-a. Ukazao je na to da je BiH uknjižila vojnu imovinu koju je mogla uknjižiti i da je toga NATO svjestan. Podsjetio je da su mnoge države postale članicama NATO-a, a da nisu u potpunosti uknjižile vojnu imovinu.

Potom je komentarisao odnose između država članica NATO-a. Kako je kazao, NATO je primarno politički, pa onda vojni savez.

“Po mišljenju većine objektivnih analiza, NATO je najuspješnija međunarodna organizacija u historiji ljudske civilizacije, uz sve njegove nedostatke. Bio je u ozbiljnoj krizi 2003. godine tokom intervencije SAD-a u Iraku”, kazao je Cikotić.

Za njega SAD s pravom negoduju zbog toga što većina ostalih članica mnogo manje investira u NATO. Istakao je da to nezadovoljstvo proizilazi iz interesa SAD-a. Ne misli da će SAD napustiti NATO.

“Bez SAD-a, NATO nema smisla. Pitanje je koja bi bila pozicija Kanade. Mislim da Amerika nekom vrstom pristika nastoji natjerati partnere da participiraju u zajendičkim troškovima. Postoji historijat tih pritisaka”, ukazao je.

Prema Cikotiću, predstojeći samit NATO-a će biti posvećen Afganistanu tj. kako sigurnosne snage u Afganistanu učiniti samoodrživim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.