Sadik Ahmetović podnio prijavu RAK-u zbog "Ćirilice"

Vijesti 10. jul 201819:57 > 20:00
N1

Sadik Ahmetović, kandidat "Proevropskog bloka" za predsjednika Republike Srpske i zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je podnio prijavu RAK-u kojom zahtjeva da se sankcionišu ATV iz Banjaluke i kablovski operateri koji u svojoj ponudi imaju program srbijanske "Happy" televizije.

U pomenutoj emisiji srbijanske televizijske kuće s temom “Ćirilica – istina i mit o Srebrenici, 23 godine poslije” su gostovali Vojislav Šešelj, osuđen pred haškim sudom na deset godina zatvora, Vinko Pandurević, osuđen na 13 godina pred haškim sudom i Tomo Kovač koji se tereti za naređenje ubistava Bošnjaka iz zaštićene zone u Srebrenici i Žepi.

Razlog za podnošenje prijave RAK-u je Ahmetović obrazložio sljedećim riječima:

“Mislim da nije potrebno ni navoditi da prema važećem novinarskom kodeksu, nije bila prisutna „druga strana“, odnosno niko ko bi mogao svjedočiti o zločinima i genocidu u Srebrenici i Podrinju 1995. godine, već navedena trojka koja je sistematski negirala presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu prema kojom je u Srebrenici i Podrinju počinjen genocid”, naveo je Ahmetović”, te nastavio:

“Cijelu emisiju umanjivali su broj žrtava, degradirali i omalovažavali porodice preživjelih, izvodili konstatacije da je broj ubijenih koji je utvrdila Komisija za istraživanje zločina u Srebrenici (koju je formirala
Vlada Republike Srpske) i utvrdila poimenice da je broj ubijenih veći od 8.372 Bošnjaka, te tvrdili da su, među ostalim“ ubili samo „vojnike i bošnjačke ratne zločince“.

Ahmetović je ukazao da na “to nije reagovao urednik i voditelj emisije, Milomir Marić koji je čak konstatovao „da Bošnjaci prevlače sa jedne strane mrtve muslimane da bi ih sahranili u Srebrenici. S obzirom na to, pozivam se na Pregled povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK, član 19. član 20. pravilnika: govor mržnje i pravičnost i nepristrasnost, koji su i više nego jasno prekršeni u ovoj emisiji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.