Hasan Nuhanović: Da bar imamo sadašnjost…

Vijesti 11. jul 201808:31 > 08:35
N1

Hasan Nuhanović je preživio genocid u Srebrenici, u kojem su mu ubijeni majka, otac i brat. Do pada Srebrenice radio je kao prevodilac za pripadnike UNPROFOR-a u ovoj „zaštićenoj enklavi“ UN-a.

Objavio je brojne članke o genocidu u Srebrenici, s fokusom na ulogu međunarodne zajednice u ovim događajima. Godine 2005. objavio je knjigu Pod zastavom UN – međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici.

Kako se osjeća danas?

“Ja sam možda, uobičajen fenomen – da se ljudi koji su preživjeli istu ili sličnu stvar druže više međusobno, nego sa drugim ljudima. Jedni druge smo pitali – kako si. Normalno pitanje. Može se i na ovakav dan odgovoriti pozitivno na to pitanje. To stanje se vremenom mijenjalo. Život je takav, čovjek šta god da je preživio ne daje mu prostora ni vremena da bude čovjek na stand byju. Prilagođavaš se sredini u kojoj živiš”, kazao je u Novom danu na N1.

Kazao je da mu je gubitak brata najteže pao.

“Moji roditelji su imali 48 i 52 godine. Sada sam stariji nego što je bila tada majka, mlađi od oca dvije godine. Brat je imao 20 godina. Ono što se njemu dogodilo podnio sam najteže. Ne mogu se uporediti sa majkom koja je izgubila dijete. Zamislite one majke koje su izgubile više sinova, braću, muževe. 23 godine sam u kontaku sa majkama, pokušavao sam da pomognem koliko mogu. Postojala je neka vrsta odnosa između mene i srebreničkih majki. Njima je ovaj dan isti kao prije 23 godine”, rekao je Nuhanović.

Rekao je da su majke Srebrenice – jedna drugoj najjača podrška. Tako, kazao je, dijele bol.

Da li je njegov gubitak roditelja – utjecao na njega kao roditelja?

“Nadam se da sam svoju kćerku i aktivno i pasivno odgojio, u smislu da posmatra šta radim, ne znam koliko sam joj aktivno govorio da razmišlja ovako ili onako, s obzirom da joj je neko ubijen 11. jula, a ja preživio”, poručio je Nuhanović.

“Između 11. jula 1995. i ovog momenta – prošle su godine. Šta znate o vremenu, ništa. Rekli su mi da idem kod psihijatra. Ja kažem ok, ako odem psihijatru i da ga pitam zašto su oni meni i nama ovouradili, da li ćete imati odgovor na pitanje? Nisam otišao”.

Za njega je prirodna stvar je obilježavati i ne zaboraviti genocid u Srebrenici.

“Žrtve genocida su i oni čiji su životi uništeni, koji su preživjeli. Pravda, šta je uopće pravda. Koji će djelić biti ostvaren. Dvije su ključne riječi – istina i pravda. To preživjeli žele”, rekao je Nuhanović u Novom danu na N1.

A pravdu, kazao je Nuhanović, sami ne mogu ostvariti.

“Što se istine tiče – kako ćete ostaviti nešto što će zauvijek da prenese tu istinu. Morate je napisati. Osjećate obavezu i svako iskrivljivanje istine je bolno. Vaša je uloga i obaveza da nešto ostavite crno na bijelo napisano”, kazao je.

“Ni sa kojeg aspekta borba nije završena. Volio bih da jeste, u nekom dijelu. Najviše bih volio u onom dijelu, mi koji smo preživjeli, sva tri naroda, konstitutivnih i nekonstitutivnih, da bar imamo obezbjeđenu sadašnjost, da se država u kojoj živimo ne dovodi u pitanje”, rekao je.

S te strane – tvrdi Nuhanović – ništa još nije riješeno.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.