Duraković za N1: Danas je privatna tuga, ona je trostruka

Vijesti 11. jul 201808:52 > 08:57
N1

Ćamil Duraković, preživjela žrtva genocida u Srebrenici i bivši načelnik ove općine za N1 je kazao da istina o Srebrenici je samo jedna i ona bi se trebala bazirati na argumentima. Duraković je kazao jeste da većina zemalja svijeta prihvata činjenice o Srebrenici, izuzev Srbije i Rusije.

Za njega 11. jula – teško je biti objektivan, pogotovo danas.

“Ukopavam daidžu, to je privatna tuga. Ona je trostruka. 1995. godine sam saznao da je ubijen, prije šest godina da je identificiran, danas će naći smiraj. Većina ima tako psihičko stanje, gdje ljudi pogledima danas žele nešto reći. Danas će spustiti najmilije u mezar”, rekao je Duraković.

Godine 1995. je bio dječak, danas je roditelj. Kako je utjecalo na odgoj njegove djece?

“Nažalost, teško je odgajati djecu u porodici koja je pretpjela gubitke. Najveći bol je u očima moje kćerke Ajne, ima devet godina, koja je plakala jer zna da je moj daidža ubijen. Djeca trpe traume, nažalost. Za nas je teška zadaća da djecu odgajamo kroz ovaj ambijent koji je u većini porodica Srebrenice”, poručio je Duraković.

Rekao je da “rijetko postoji mjesto u svijetu u kojem se ne zna za Srebrenicu.”

“Priče koje idu iz Srebrenice su drugačije, nas koji smo preživjeli i oni koji negiraju. Ko širi priču više – ona ide dalje. Istina je jedna, ona bi se trebala baizrati na argumentima. Spašava istinu ono što je dešavalo na haškim sudovima. Ono što u svijetu uvažavaju – osim zemalja poput Srbije, Rusije. Sve druge zemlje prihvataju čijenice o Srebrenici, to je planetarna tema”, poručio je Duraković.

Kada presude uđu u anale, u budućnosti će biti više onih koji će prošlost shvatati onako kako je bilo, poruka je između ostalog Ćamila Durakovića.

Kako je sada u Srebrenici?

“Mi imamo načelnika općine koji je svojevremeno negirao genocid, javno daje izajve koje bude emociju ili vrijeđaju. Ako imamo takvog čovjeka na čelu, a imamo Bošnjake koji su preživjeli – teško je. Vrijeme je da svima bude jasno da je ovdje počinjeno to što je počinjeno. Srebrenica sa ovakvim rukovodstvom nije spremna da gradi zajedničku budućnost”, kazao je Duraković u javljanju iz Srebrenice.

Da li među stanovništvom u Srebrenici danas vlada život ili suživot?

“Život, ali suživot građana. Politike prave prepreke pomirenju. Komuniciram s ljudima, oni ne bi imali problem da to prihvate kada ne bi dobijali takve signale iz Banjaluke ili lokalne politike. Građani ne smiju da se otrgnu od te etničke politike, to bi se smatralo izdajom. Problem koji nas pritišće je identifikacija kroz etničku pripadnost. Rane su svježe. Bojim se da ove generacije su svježe, čim politika probudi temu iz prošlosti nađete se u strahu, ako ih ne budete podržavali naći ćete se u novom problemu. To je retorika nacionalprimitivizma”, rekao je Duraković.

Ipak, prema njegovom mišljenju, postoje pojedinci koji se mijenjaju, ali ih je teško okuptiti na jedno mjesto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.