Izetbegović: Te dubine zla, samo zločinci mogu razumjeti

Vijesti 11. jul 201812:06 > 12:20
Anadolija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici da ''dubine zla samo zločinci mogu razumjeti'' podsjećajući na strahote koje su Bošnjaci ovog dijela države preživjeli jula 1995. godine.

On je pozvao one koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice, da kažu gdje su i na taj način olakšaju ”i sebi i nama”.

”Danas ćemo u potočarsku zemlju, u ovoj dolini tuge, u kaburove spustiti posmrtne ostatke 35 ubijenih ljudi. Sada, 23 godine poslije pitamo se kakva je to količina mržnje bila potrebna. Normalnom ljudskom biću teško je pojmiti da se zločin takvih razmjera mogao desiti u Evropi na kraju 20 stoljeća, 23 godine se pitamo o razlozima. Ubiti čovjeka kojeg prvi put vidite, koji vam ništa nažao nije učinio, ubiti ženu u šestom mjesecu trudnoće, te dubine zla samo zločinci mogu razumjeti’‘, rekao je on danas u Potočarima.

Srebrenica će zauvijek ostati tamna mrlja onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid, dodao je Izetbegović.

Potom je pozvao visokog predstavnika Valentina Inzka da ”neke stvari ukloni rukom”.

‘Oni koji znaju lokacije masovnih grobnica – šute. S ovog mjesta ih pozivam, olakšajte i sebi i nama, recite gdje se nalaze posmrtni ostaci. Ideologija mržnje koja je bila pokretač za počinjenje genocida je i dalje prisutna, zagovornici te ideologije od kojih nekih upravljaju političkih tokovima, oni odbijaju vlastiti narod suočiti s istinom. Osuđene ratne zločince promovišu u heroje, po njima nazivaju studentske domove. Ja neke stvari ne mogu da uklonim rukom, gospodin Inzko može. Bošnjaci su izdani od međunarodne zajednice kad su nam uveli embargo na oružje, izdana je zaštićena zona, ali poruka da je Radovan Karadžić junak i da zaslužuje odlikovanje je strašna poruka. Mi to ne možemo ispraviti, ali vas pozivam pred ovim ljudima da to uradite”, poručio je on Inzku obraćajući se prisutnima na komemoraciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.