Nema prečice za BiH u NATO

Vijesti 11. jul 201816:37 > 16:42
N1

Širenje NATO-a na prostor Zapadnog Balkana ostaje jedan od strateških ciljeva, međutim na njemu nema prečica niti ima ubrzanog kretanja prema članstvu.

Ovogodišnji samit je donio dobre vijesti za Makedoniju, ali ih ne donosi za Bosnu i Hercegovinu. Malo zbog unutrašnjih prilika, malo zbog vanjskih uticaja Bosna i Hercegovina će i dalje čekati pred vratima alijanse.

Bosna i Hercegovina će imati svoju šansu da uđe u članstvo NATO-a, ali kada, to se još uvijek ne zna. Iako su bh. političari najavljivali skoru aktivaciju MAP-a ona se neće desiti u skorijoj budućnosti. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno poručuje da Bosna i Hercegovina nije na dnevnom redu članova Alijanse.

“Mi nastavljamo raditi sa Bosnom i Hercegovinom i podržavati je. Bosna i Hercegovina je naš partner i to veoma važan partner. Ne očekujem da će zemlje članice na ovom samitu razgovarati o aktivaciji MAP-a za Bosnu i Hercegovinu. Također vam ne mogu reći kada će se ta rasprava naći na našem dnevnom redu”, kaže Stoltenberg.

Odnosom NATO-a prema Bosni i Hercegovini je nezadovoljna i hrvatska predsjednica. Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, smatra da bi aktivacija MAP-a mogla imati pozitivne efekte na reformske procese u Bosni i Hercegovini.

“Ono što me je pomalo razočaralo jeste odnos prema Bosni i Hercegovini. Bili smo među skupinom država koje su se posebno zalagale za aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu. Kao što znamo aktivacija tog programa je daleko od samog članstva. To bi silno pomoglo Bosni i Hercegovini u reformama koje provode jer bi pružilo taj neophodan okvir za dijalog između NATO-a i Bosne i Hercegovine”, navodi Grabar-Kitarović.

Sigurnost Evrope, ali i uticaji koji dolaze sa strane, a posebno ruski uticaj, nisu samo tema rasprava na Balkanu, nego i u NATO-u. Američki predsjednik Donald Trump nastavlja napadati nekad bliske saveznike.

“Njemačka se nalazi pod totalnom kontrolom Rusije zato što od nje dobivaju 60 do 70 posto energije i novi gasovod. Recite mi da li je to prihvatljiv, ja mislim da nije, mislim da je to loše za NATO i ne mislim da bi se trebalo dešavati. Mislim da moramo o tome razgovarati s Njemačkom”, tvrdi Trump.

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj pod ruskom vlašću bez imalo zadržavanja odgovara na Trumpove kritike.

“Voljela bih u svjetlu nedavnih dešavanja reći da sam svjedočila dijelovima Njemačke pod ruskom kontrolom. Sretna sam da Njemačku danas imamo ujedinjenu u slobodi kao Federativnu Republiku Njemačku. Mi vodimo svoju politiku i donosimo svoje odluke”, kategorična je Merkel.

Iako u NATO-u postoje opasne razlike i sukobi između zemalja članica, generalna poruka samita je da će se raditi na jačanju jedinstva jer je to u interesu Evrope, Sjeverne Amerike, ali i ostatka svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.