Za koga će navijati Bosanci i Hercegovci

Vijesti 11. jul 201817:24 > 17:27
N1

U srijedu uvečer će u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji snage odmjeriti Hrvatska i Engleska. Meč koji se igra od 20 sati izazvat će veliku pažnju i u našoj zemlji. Provjerili smo za koga će navijati Bosanci i Hercegovci.

Snimak nastao u jednom od bosanskohercegovačkih ugostiteljskih objekata vjerovatno najbolje pokazuje za koga će se večeras u Bosni i Hercegovini navijati. Jedni slave plasman Hrvatske u polufinale, drugi napuštaju mjesto praćenja fudbalskog meča.

Prije 10 godina bučno je na ulicama Sarajeva proslavljena pobjeda Turske nad Hrvatskom na Evropskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj. Ove godine slavile su se javno pobjede “Vatrenih”. Struka kaže da je prirodno da se večeras navija za susjede, no da će se broj navijača Bosne i Hercegovine koji navijaju i za Hrvatsku, smanjiti zbog dešavanja u Širokom Brijegu. Nekoliko stotina osoba je u noći s nedjelje na ponedjeljak proslavljalo pobjedu Hrvatske, vrijeđajući zemlju u kojoj žive.

“Vjerujem da u nekim drugim vremenima i pod drugim uvjetima, da su uslijedile sankcije prema navijačima iz BiH, koji su sa takvim porukama proslavili pobjedu Hrvatske, da bi bila sasvim drugačija situacija. Mi imamo situaciju da promotori evropskih vrijednosti ne reagiraju”, ističe psiholog Jadranka Kolenović-Đapo.

Reagovao je i to, burno, bosanskohercegovački internacionalac, igrač mađarskog videotona Anel Hadžić.

“‘Ajde Bošnjo navijaj ‘ajmo naši. Nikada, ali baš nikada neću navijati za susjede. Ne zbog pravih Hrvata iz Hrvatske. Oni su gospoda koji poštuju susjede svoje, nego zbog ovakvih koji žive u Bosni, rođeni, a protiv svoje su države. Sram i stid da vas je, ali Bosne ima i bit će je uvijek”, poručuje Hadžić.

Za hrvatskog pisca i književnika zbivanja u nedjelju navečer u Širokom Brijegu su tragedija.

“Grozno je, naravno. Mislim, odvratna je situacija. Jako se bojim za cijelu tu zemlju koja ja teko neželjena i od Srba i od Hrvata i to je tako tragično”, zaključuje Ante Tomić.

U Mostaru gdje je možda najjasnije ko će navijati za Hrvatsku, a ko protiv, zbog Dana žalosti, neće biti organizovano javno praćenje utakmice između Hrvatske i Engleske, saopštili su iz HDZ-a u gradu na Neretvi. Hoće li biti slavlja, brzo ćemo saznati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.