U RS bez komentara na stavove Rajka Vasića o genocidu

Vijesti 11. jul 201817:28 > 17:36
Васић Рајко/Twitter

"Nešto mislim. Ako toliko volite taj Genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku" - uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici na svom Twitter profilu napisao je Rajko Vasić, inače, član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijademokrata – poznat po kontroverznim stavovima na društvenim mrežama.

Iz stranke čiji je predsjednik ujedno i predsjednik Republike Srpske niko od onih koji su se javili na naše pozive – nije želio komentarisati stav stranačkog kolege.

Screenshot

No, nije ovo jedini komentar koji je Vasić napisao 10. jula. Nizale su se i tvrdnje poput – “Nije bio Genocid u Srebrenici, ni nigdje u BiH. Bilo je Strijeljanje Ratnih Zarobljenika. Ali vodite računa da Srbi nisu nježni kao što su bratstveni”, te “Genocid je haško-sarajevska laž u kome uvijek stradaju bosanski muslimani”, tvrdnje, koje su izazvale oštru osudu, prije svega, na društvenim mrežama.

Screeenshot

Na upit upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavlja li ono što je Rajko Vasić napisao kršenje entitetskog Zakona o javnom redu i miru, nismo dobili odgovor.

Screenshot / N1

Podsjećamo, u februaru 2015. godine na snagu je stupio Zakon o javnom redu i miru koji tretira i slike, crteže i tekstove, te u kojem stoji: “ko grubim vrijeđanjem drugog lica na političkom, vjerskom ili nacionalnom osnovu ili drugim bezobzirnim ponašanjem izazove osjećanje fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana kazniće se novčanom kaznom od 200 do 800 KM”, kao i dio: “ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, osim ako se navedeno ne odnosi na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija kazniće se novčanom kaznom od 100 do 300 KM”.

Screeenshot

Dženana KarupDruško, direktorica organizacije Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje i novinarka za N1 je kazala da se iz statusa Vasića mogu pročitati mržnja i prijetnje.

“Ta poruka je danas došla na mnoge adrese, ljudi su zgroženi, zgranuti, da čovjek uopće može na današnji dan napisati takvo nešto.Ne mogu da shvatim zašto u 21. vijeku, toliko godina nakon rata, pojedinci imaju potrebu da govore takvo nešto. Negiranje genocida povezuje se s tim da državni parlament nikad nije usvojio o zabrani negiranja genocida. Međutim, iz tih riječi se jasno iščitava jezik mržnje i prijetnja. Tužiteljstvo bi moralo reagirati po službenoj dužnosti. Toliko je uvredljiva, za sve Bošnjake, mislim da se moralo ragirati. Šta će biti idućeg 11. jula? To što Rajko Vasić govori je samo posljedica ovoga čemu svjedočimo zadnjih godina. To više nema nikavih granica. Prvo smo imali negiranje haških presuda, suptilno. Onda su se stalno te granice pomjerale. Nije bilo reakcije, ni od međunarodne zajednice niti od nekih nadležnih institucija u BiH. Ta granica se pomjerala i kroz popustljivu politiku EU prema Srbiji i Hrvatskoj. Tunema nikakvih posljedica. Ja bih voljela da taj Rajko Vasić napiše takav status, ali da umjesto genocida upotrijebi riječ holokaust, pa da vidim kako će se tada reagirati”, kazala je Karup – Druško za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.