Karup – Druško o Vasiću: Tužiteljstvo bi moralo reagirati

Vijesti 11. jul 201818:09 > 18:15
N1

Dženana Karup-Druško, direktorica organizacije "Tranzicijska pravda" je podsjetila da je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, javno govorio da će izručiti Radovana Karadžića i Ratka Mladića i da Republike Srpska ne smije biti njihov taoc.

“Ne smijemo pristati na narative koji nam se nameću. Dok sam živa neću na to pristati. Ujedinjene nacije su formirale Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju. Srbija i Hrvatska su potpisale sporazum o saradnji sa Sudom. Obje države su imale obavezu saradnje. Dodik je javno izjavljivao da će izručiti Mladića i Karadžića Sudu, da Republika Srpska neće biti njihov taoc”, rekla je Karup-Druško.

Smatra da je moguće očekivati nove sukobe “ako nastavimo s ovakvom retorikom”. Kazala je i sljedeće:

“Često navodim primjer Njemačke i Ninberga Je li Hitler ikad presuđen? Da li njega iko smatra herojem? Smije li to neko javno reći? Dakle, postoje stvari koje sud ne može uraditi, a to se zove moral, etika i profesionalnost”.

Ukazala je na to da “ni SDA, ni Bakir Izetbegović nisu branili BiH, niti oni čine BiH”, te je dodala:

“Možemo govoriti o tome zašto je Armija RBiH islamizirana, zašto je selam postao zvanični pozdrav”.

Upitala je gdje je intelektualna elita koja će govoriti istinu o ratu u BiH.

Smatra da je Srebrenica postala simbol stradanja i ratnih zločina u BiH podsjetivši da su dva međunarodna suda u Hagu potvrdila da se u Srebrenici desio genocid.

Komentarisala je i pozive da se na večerašnjoj polufinalnoj utakmici Mundijala između Hrvatske i Engleske oda počast žrtvama srebreničkog genocida. Kako je kazala, ne može navijati za Hrvatsku, a da pri tome posmatra kako se pale zastave BiH i da pri tom u Hrvatskoj niko ne reaguje na taj čin.

“Za mene bi bilo dovoljno da navijači Hrvatske dostojanstveno podržavaju svoju reprezentaciju”, rekla je Karup-Druško i istakla da je Novak Đoković primjer kako jedan sportaš može da ujedini ljude.

Ukazala je i na poruke pjesama koje pjeva Kolinda Grabar-Kitarović prlikom proslave uspjeha hrvatskih fudbalskih reprezentativaca.

Potom se osvrnula i na komentar Rajka Vasića, funkcionera SNSD-a, koji je objavio na svom Twiter profilu rekavši sljedeće:

“Ta poruka je danas došla na mnoge adrese, ljudi su zgroženi, zgranuti, da čovjek uopće može na današnji dan napisati takvo nešto.Ne mogu da shvatim zašto u 21. vijeku, toliko godina nakon rata, pojedinci imaju potrebu da govore takvo nešto. Negiranje genocida povezuje se s tim da državni parlament nikad nije usvojio o zabrani negiranja genocida. Međutim, iz tih riječi se jasno iščitava jezik mržnje i prijetnja. Tužiteljstvo bi moralo reagirati po službenoj dužnosti. Toliko je uvredljiva, za sve Bošnjake, mislim da se moralo reagirati. Šta će biti idućeg 11. jula? To što Rajko Vasić govori je samo posljedica ovoga čemu svjedočimo zadnjih godina. To više nema nikavih granica. Prvo smo imali negiranje haških presuda, suptilno. Onda su se stalno te granice pomjerale. Nije bilo reakcije, ni od međunarodne zajednice niti od nekih nadležnih institucija u BiH. Ta granica se pomjerala i kroz popustljivu politiku EU prema Srbiji i Hrvatskoj. Tu nema nikakvih posljedica. Ja bih voljela da taj Rajko Vasić napiše takav status, ali da umjesto genocida upotrijebi riječ holokaust, pa da vidim kako će se tada reagirati”.

Karup-Druško je mišljenja da je Tužilaštvo BiH trebalo reagirati po službenoj dužnosti na ovaj komentar ne čekajući da neko podnese prijavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.