Zajednička molitva muslimana i Jevreja za Srebrenicu

Vijesti 11. jul 201819:48 > 19:48
N1

Širom Velike Britanije obilježava se godišnjica genocida u Srebrenici. Fondacija "Sjećanje na Srebrenicu" svake godine kroz razne aktivnosti organizuje sjećanje na više od 8.000 ubijenih Srebreničana.

Reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar, koja se nalazi u Guildhall, kaže kako će uskoro početi specijalni program posvećen genocidu u Srebrenici. Očekuje se dolazak preko 700 ljudi, a organizatori ističu kako je ovo najveća komemoracija srebreničkim žrtvama mimo one koja se održava u Memorijalnom centru u Potočarima. Na skupu će se obratiti ljudi koji su preživjeli genocid u julu 1995.

Posebno je dojmljiva priča Lejle Damon koja će tu po prvi put govoriti o onome što se njoj desilo. Mlada žena, dijete silovane Bošnjakinje, koju su usvojili Britanci, danas državljanka ove zemlja, ali kako je rekla za N1 i dalje se osjeća Bosanskom i Srebreničankom. Ona je svjedok svega onog što se desilo u Srebrenici i na večerašnjoj komemoraciju će poslati poruku da se ne smije zaboraviti.

U Guildhallu će biti i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a očekuje se dolazak nekih ministara iz kabineta Therese May.

Reporterka N1 je istakla kako je u sinagogi u Muswell Hillu, u Londonu, održana zajednička molitva muslimana i Jevreja za žrtve genocida u Srebrenici. To je prvi put da je dopuštena islamska molitva u jednoj londonskoj sinagogi. Srebrenica je na ovaj način ujedinila muslimane i Jevreje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.