Fotografije Rona Haviva u Potočarima

Vijesti 12. jul 201816:44 > 16:46
MESS

Izložba fotografa Ron Haviva, "Shadow of Memory", koja je u okviru kulturološkog programa Modul Memorije 30. marta svečano otvorena u Vijećnici, a nakon toga i 6. jula u Konjicu, u srijedu 11. jula, otvorena je u Memorijalnom centru Potočari u Potočarima, povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na programu povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici bio je prisutan i direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, koji je govorio o važnosti bavljenja ovom temom i odnosu MESS-a prema društveno angažovanim projektima: “Kada jedan genocid počne da se zaboravlja, drugi počinje! Zbog toga je obilježavanje 11. jula dio redovnih aktivnosti J.U.MES. Kao institucija smatramo da imamo moralnu obavezu obilježavati značajne historijske datume. Također, smatramo čašću da je kao dio ovogodišnjeg komemorativnog programa u Potočarima uvrštena i izložba fotografa Rona Haviva u organizaciji J.U. MESS. Radi se o fotografu kome smo ove godine ispred MESS-a dodijelili specijalno priznanje za doprinos očuvanju kulture sjećanja i jednom od najboljih dokumentarnih fotografa onoga što se u BiH događalo ne samo u periodu agresije, već i u poslijeratnim godinama.”

MESS

 Fotograf Ron Haviv je povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici dao intervju na BHT-u. On je povodom otvaranja izložbe u Srebrenici na godišnjicu genocida napisao zbog čega uopšte smatra bitnim baviti se onim što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, ali i na koji način je to njega lično oblikovalo: “Događaji koji su se desili za vrijeme rata u Bosni, te konsekventni genocid u Srebrenici su oličenje onoga što se može dogoditi prilikom demoniziranja „drugog i drugačijeg“, i to je nešto što se mora razumjeti u sadašnjem trenutku. Nemogućnost ljudi da pronađu zajedničko tlo danas – u mnogim dijelovima svijeta, ne samo na Balkanu – će alarmirati one koji shvataju te lekcije iz prošlosti. Srebrenica treba predstavljati simbol onoga što se dogodilo, i što se može desiti ponovo, ukoliko ne postoji međusobno razumijevanje.”

U pitanju je kolekcija rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija ovoga autora, ujedno i prijatelja Sarajeva te naše zemlje, iz perioda rata u Bosni i Hercegovini. Posjetitelji i posjetiteljke će imati priliku da vide fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različith priča, zabilježenih u vrijeme agresije na BiH: “Sarajevo – 6. april”, “Bijeljina”, “Život u ratu”, “Logori”, “Ponovno ujedinjenje”, “Vojnici” i “Srebrenica”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku