N1 u Londonu: Poruke povodom dolaska Trumpa

Vijesti 12. jul 201817:15 > 17:16
N1

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u Veliku Britaniju na razgovore s čelnicom najjače američke saveznice u Evropi i na čaj s kraljicom Elizabethom, a njegova posjeta se događa u ozračju protesta i, kako je rekao, previranja u zemlji zbog Brexita.

Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin Dizdar, ispred američke rezidencije u Londonu vladaju velike mjere osiguranja, a među mnogobrojnim novinarskim ekipama nalazi se i nekoliko demonstranata koji sa porukama “Izbjeglice dobrodošle”, “Otvorite granice”…

Trump je stigao u London nakon završetka samita NATO-a na kojem je kritikovao Njemačku i druge evropske države jer smatra da ne izdvajaju dovoljno za obranu.

Britanska premijerka Theresa May nada se da će njegov posjet ojačati bliske veze između dviju država i pomoći oko budućeg dogovora o slobodnoj trgovini.

Trumpova posjeta održat će se u burnoj sjednici za May, nakon što su dvojica ministara dala ostavku u znak protesta zbog njenih planova o trgovini s Evropskom unijom i izlaska iz EU-a sljedećeg marta.

Predsjednik je već ušao u raspravu kazavši da je Velika Britanija u “previranjima” te da o ljudima ovisi hoće li ona ostati na vlasti.

Također je rekao da bi mogao razgovarati s Borisom Johnsonom, koji je dao ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova zbog planova May oko Brexita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.