Putevi čekaju novac od akciza

N1

Ne postoji precizna statistika koliko se goriva potroši u entitetima i Brčko distriktu, no postoji pitanje šta je pravedna rapodjela i problem kako novac, koji građani izdvajaju prema Zakonu o akcizama, rasporediti. Posljednja odluka Upravnog odbora UIO BiH je privremena, a kada će se postići konačan dogovor - upitno je.

Građani BiH od usvajanja Zakona o akcizama prikupili su 165 miliona KM. Kako će podjeliti taj novac Glavni odbor UIO BiH nije mogao odličiti. Zbog toga će 11 miliona ostaviti na računu Uprave.

“Da se iz tog iznosa izvrši poravnanje, onog trenutka kada se usvoji konačna odluka o raspodjeli ovih sredstava. Ostatak će se djeliti kao i do sada 59% FBiH, RS 39% i Brčko distriktu 2%”, kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Kada će biti donesena konačna odluka o raspodjeli sredstava upitno je. Upitno je i šta je pravedna raspodjela. Ne postoji tačan podatak koliko se goriva potroši u FBiH, RS i na teritoriji Brčko distrikta.

“Mene je taj podatak interesovao, ja sam probao doći do tog podatka, ali nisam uspio. Ne postoji mogućnost da se dođe do podataka. Postoji mogućnost, ali ne postoji dobra volja, jer bi se možda došlo do stvarnih podataka”, smatra Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Ministarstvo trgovine FBiH posjeduje server na koji se prikupljaju podaci sa svih benzinskih stanica u ovom entitetu. Podatke koliko je u Federaciji prikupljeno nisu nam dostavili. Umjestio toga uputili su nas Upravu za indiretkno oporezivanje i Poresku Upravu FBiH. Iz obje institucije poručuju, prava adresa je i dalje Ministarstvo trgovine FBiH.

“Neke indicije govore da FBiH prikuplja više novca ne samo od akciza na gorivo, nego i na duhan, i na alkohol, međutim mi ovdje sad nemamo tačan podatak koliko se zaista novca prikupi u FBiH”, tvrdi Faruk Hadžić, ekonomista i član Nezavisnog bloka.

Hadžić predlaže da se novac dijeli 64%, 32%, i nešto više od tri posto Brčko distriktu, tako se kažu dijele i drugi nameti.

“Bilo koje narušavanje pariteta koji je postignut ili pokušaj narušavanja RS neće prihvatiti, jer bi to značilo da RS dobije manje sredstava nego što je imala prije Usvajanja zakona o akcizama”, ocjenjuje Hadžić.

Iako iz Autoputeva RS kažu da do sada nisu imali probleme, resorni ministar poručuje Vlada RS je ovom preduzeću dala pozajmice kako bi vraćala kredite. I Vlada FBiH vraćala je dugove za Autoceste FBiH. Inače ministri finansija i premijeri odlučuju o raspodjeli.

“Mi smo dobili od Ministarstva finansija FBiH opomenu, da nismo platili 20-ak miliona kreditnih obaveza prema EBRD, sada ćemo to odmah izmiriti”, navodi Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Zakon o akcizama stupio je na snagu prije pola godine. Toliko sa računa UIO BiH u entitetske budžete nije uplaćena niti jedna maraka. Sada se čeka objava u službenom glasniku, nakon čega će novac biti u rukama preduzeća koja grade puteve. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.