VIDEO Žrijebanje za izbore uz pomoć posudica iz Kinder jaja

N1

Centralna izborna komisija BiH obavila je žrijeb redoslijeda političkih subjekata za predstojeće izbore i prošla kroz agoniju. Nakon elektronski žrijebanog 72. političkog subjekta, sistem je prestao da funkcioniše jednom, pa drugi put, a nakon žrijebanog 73. i nikada nije proradio. Ostalih 59 izvučeni su pomoću posudica iz Kinder jaja.

“Želim samo da vam poželim dobre i uspješne izbore i da budete zadovoljni redoslijedom koji ćete dobiti. Mi ćemo ovu aktivnost raditi elektronskim putem. Ovo je treći put da je od 2014. godine radimo na taj način”, podsjeća Irena Hadžijabdić, predsjednica CIK-a BiH.

Treći put, ali ne i treća sreća. Elektronsko žrijabanje redoslijeda političkih subjekata, nakon broja 71. izvučenog političkog subjekta prestalo je da funkcioniše.

“Evo samo informacija iz IT sektora, da ono što je do sada učinjeno, izžrijebano i spašeno, da vidimo da li možemo nastaviti sa onim što je ostalo”, kaže Maksida Pirić, portparol CIK-a.

Nakon što su uspjeli da izvuku još dva politička subjekta, problem se ponovio, nepopravljivo.

“Ove tehničke greške se događaju, nismo ih očekivali. Proces do broja 71. nije bio ni u jednom momentu prekinut i nije bilo nikakvih sumnji u proces. I proces do broja 71 je prema mišljenju svih članova, evo ovdje sjedimo, potpuno validan”, tvrdi Hadžijabdić.

Članovima centralne izborne komisije nije preostalo ništa drugo, nego da uzmu pauzu i odluče kako dalje. Odlučili su, žrijebanje će se završiti, kako su rekli, na staromodan način, izvlačenje političkih subjekata iz posude. I tu nije prošlo bez problema, jer je kod 123. rednog broja političkog subjekta, imao pogrešan broj. Pisalo je 02369, ali tog broja nema.

“Samo trenutak. Sve se snima, sve se prati. Vidjećemo. Ispisano, šta da radim. Šta ću ja sada? Ima li ga negdje ? U redu. Samo je greška u kodu, 02367 PDP RS-Mladen Ivanić”, kaže Pirić.

Nakon više od dva sata, posao je nekako priveden kraju. Pojedini predstavnici političkih partija su tokom žrijebanja smatrali da bi žrijeb trebao da se ponovi, ali su ga na kraju prihvatili.

“Smatram da svugdje tehnika može zakazati, kako što se to danas desilo u Centralnoj izbornoj komisiji”, ističe Senad Alić, Partija demokratske akcije.

“Najbitnije je brojanje. Tako da se nadam da kod brojanja neće biti nekih zloupotreba, ostalo je u redu”, dodaje Ermin Bajrović, Građanski savez.

Iz Centralne izborne komisije nakon žrijeba pred novinare nisu htjeli. Objašnjenje, žrijeb je završen, uz poteškoće, ali uspješno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.