"Imala sam neugodne komentare na Twitteru o Srebrenici"

Vijesti 12. jul 201817:58 > 18:26
N1

Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka je za N1 kazala da je neprimjerene i uvredljive komentare na njenu objavu o Srebrenici blokirala, ocijenivši to adekvatnom rekcijom. Ukazala je na to da je Mundijal možda malo zasijenio jučerašnju 23. godišnjicu genocida u Srebrenici. Osvrnula se i na igru Hrvatske na Mundijalu u Rusiji.

“Imala sam neugodne komentare na Twitteru o Srebrenici, ali sam to riješila blokom. Nisam željela s njima raspravljati. Svjesna sam bila pravila FIFA-e, ali moramo znati šta se desilo u Srebrenici. Možda je Srebrenica jučer prošla zasjenjeno zbog onoga što se dešava u Rusiji. Za nas koji živimo u Europi, posebno istočnoj, važno je da se neprekidno sjećamo Srebrenice”, objasnila je Kosor.

Istakla je da je jučer na Twitteru objavila i pjesmu Jadranke Stojaković “što te nema” kao posvetu žrtvama srebreničkog genocida, ali i žrtvama u Vukovaru.

“Od Vukovara do Srebrenice pitaju najmilije što ih nema. Spominjem Vukovar jer smatram da je međunarodna zajednica spriječila Vukovar, vjerovatno se ne bi desila Srebrenica. To je dio naše nedavne prošlosti. Mislim da mi u Hrvatskoj imamo dužnos podsjećati se na te datume i da moramo poštovati odluke međunarodnih sudova”, naglasila je bivša predsjednica Vlade Hrvatske.

Ocijenila je kao dužnost političara na ovim prostorima da poštuju presude međunarodnih sudova koji se tiču zločina na ovim prostorima.

Na kratko se osvrnula i na odnose između BiH i Hrvatske. Smatra da Hrvatska mora biti stvarna podrška BiH na putu ka članstvu BiH u Evropskoj uniji kao jedinom garantu mira i sigurnosti na ovim prostorima.

Potom je komentarisala sinoćnu pobjedu Hrvatske nad Engleskom u polufinalu Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusijii. Smatra realnim da susjedna država bude prvak svijeta u fudbalu. Posebno je komentarisala Zlatka Dalića, selektora Hrvatske.

“Radi se o jednom fenomenu iz kojeg možemo mnogo toga naučiti. Zlatko Dalić je skroman, sposoban i zna šta hoće učiniti. Uspio je ono što mnogi nisu uspjeli učiniti, a to je da individualce uveže u jedan tim. Bez obzira na umor i zgoditak Engleske, uspjeli su se podići”, rekla je Kosor.

Istakla je važnost da politika i sport moraju biti odvojeni.

“Fascinantno i fantastično je što se Dalić ne da impresionirati politikom i političarima. Na početku sam krivo mislila kao političarka da i nije loše se ukrcati u vlak uspjeha sportaša. Ali mi je iskustvo pokazalo da je to loše. Zato političarima preporučam da to ne rade jer se to vrati poput bumeranga. Ovo je uspjeh Dalića i nogometaša koji su dali dušu i srce na terenu. To će se dogoditi i na finalnoj utakmici. U Hrvatskoj će ih dočekati sa oduševljenjem jer je to odmak od svakodnevnice koja za mnoge nije sjajna”, kazala je.

Uspjehe Hrvatske na najvećoj fudbalskoj smotri na svijetu je okarakterisala kao velikom promocijom države. Ukazala je i na jednu interesantnu činjenicu:

“Meni je zanimljivo da je Hrvatska kao najmlađa članica Europske unije pobijedila državu koja je utemeljiteljica Europske unije. Sigurno da će se u sportskopolitičkim komentarima i ta dimenzija sagledavati. Primila sam čestitke iz susjedstva preko Twittera, preko poruka, preko ‘What upa’, ali i od priajtelja s kojiam sam sarađivala – od Ujedinjenih arapskih emirata do Irske. Predsjednica Irske mi je mailom čestitala. To je vrlo lijepo i dobro doživjeti”, podcrtala je Kosor i putila je poruku političarima:

“Političari trebaju biti skromni, ponizni – kako to Dalić preporuča svojim nogometašima. Poniznost u politici je bitna”, zaključila je Kosor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku