Dodik: Ovaj put je Izetbegović tačno rekao

Vijesti 12. jul 201820:32 > 20:37
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da RS nije za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i da je privržena vojnoj neutralnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji boravi u Briselu povodom Samita NATO-a, u vezi sa aktivacijom MAP-a za BiH poručio je kako je samo pitanje da li će MAP biti aktviran prije izbora 7. oktobra ili nekoliko dana kasnije. Izetbegović prevodi bosanskohercegovačku delegaciju na Samitu NATO-a koji se održava u Briselu.

Kada je riječ o uslovima koji se traže od BiH, odnosno registraciji perpektivne vojne imovine, Izebegović je poručio:

“Mi smo tu učinili koliko smo mogli. Nažalost, to je dato u ruke čovjeku, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, koji je protivnik aktivacije MAP-a, da upravo na takav način ne registruje imovinu i sprečava put BiH ka članstvu u NATO. Tako da se treba izvući iz tog začarang kruga. NATO je sam sebi napravio tu stvar, da onaj ko je protivnik NATO-a može da koči ovu zemlju. BiH treba NATO-u, onako kao što i NATO treba nama. Potrebna je sigurnost i stabilnost na Balkanu. Potrebno je da se neki apetiti zaustave na Balkanu. Stabilna BiH treba svima, i Evropi i svijetu”.

Komentarišući ovu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dodik je rekao da je i samom Izetbegoviću jasno da je RS privržena vojnoj neutralnosti. 

“Za nas u Republici Srpskoj je neprihvatljivo da se vojna imovina prenosi na nivo BiH. To je izmišljotina Paddyja Ashdowna koju je nama ovdje uvalio prije 15 godina”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da RS ne može da prihvati NATO, jer se “miješao u rat i bombardovao Srbe, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Srbiji i da je to je naš stvarni motiv”, rekao je Dodik za Nezavisne.

“Šta je motiv Izetbegovića, ne znam”, rekao je Dodik. On je naglasio da je Izetbegović otišao u Brisel da se “prodaje” kao veliki državnik, a da zbog toga što ništa ne može da uradi na nekog drugog svaljuje krivicu.

“Ovaj put je Izetbegović tačno rekao, mi smo protiv i aktivacije MAP-a i protiv ulaska u NATO”, poručio je Dodik. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku