Ahić: BiH nije više na nekoj vagi

Vijesti 13. jul 201814:52 > 15:03
N1

Izvještaj uticajnog Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma britanskog parlamenta u kojem se između ostalog kaže kako Rusija podržava paramilitarne strukture te da je saveznik predsjedniku RS-a izaziva brojne reakcije.

Sigurnosni stručnjaci tvrde kako je ovo ozbiljno upozorenje zbog uplitanja ove svjetske sile u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije Jasmin Ahić u razgovoru za N1 kaže kako je ovo prvi put da se ovakve tvrdnje nalaze u jednom zvaničnom parlamentarnom aktu, a posebno jer se govori o ilegalnom naoružanju.

Dosada smo imali ‘legalne’ akcije naoružavanja MUP-a Republike Srpske koji su prošli u standardnoj proceduri i koji su dobili standardne saglasnosti u proceduri u skladu s onim što Dejtonski sporazum i kodeksi usvojeni nakon njega govore. U svakom slučaju ovo je još jedan od koraka u kojem se Zapadni Balkan pokušava postaviti, pogotovo Bosna i Hercegovina, da sada dva ili tri mjeseca prije izbora se ta senzibilnost odnosno sigurnosni dio stavi u fokus i Velike Britanije i ostalih partnera prvenstveno Evropske unije i Sjedinjenih Država“, kaže Ahić i dodaje da se to radi da ne bi došlo do određenih incidenata.

Na pitanje kako komentariše stavove predstavnika britanskog ministarstva vanjskih poslova kako se na prostoru cijele BiH dešavaju stvari koje nisu sigurnosno prihvatljive te da su zabrinuti za budućnost Bosne i Hercegovine, Ahić kaže da sada svi veliki igrači na globalnom planu pozicioniraju igrače na terenu koji odrično djeluju protiv puta BiH prema EU i NATO-u.

To znači da više nismo na nekoj vagi koja govori o tome ako se pojača politička stabilnost ili ako poslije izbora dođemo u poziciju da imamo drugačije formiranu vlast ili uopće formiranu vlast da možemo reći da smo na putu ka NATO integracijama. Naravno, režim u Republici Srpskoj odrično govori da NATO savez ne može biti jedna od opcija i to je upravo razlog zbog čega velike sile, ali i potpisnici Dejtonskog sporazuma žele jasno da stave do znanja svima u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu da to nisu stvari o kojima treba na taj način raspravljati“, ističe Ahić.

Ovakav razvoj situacije, ali i upozorenje koje je prije dva dana stiglo iz NATO-a da ne raspravlja o BiH i njenom napretku, Ahić smatra očekivanim, te dodaje da bez jasnih pokazatelja napretka nema ni narednog koraka prema NATO-u.

Jednostavno, političko-sigurnosni i vojni savez ne želi bez napredaka na terenu ne želi doći u situaciju da otvori prostor za nestabilan region. Najbolji pokazatelj za to je Makedonija, koja je uspjela nakon što je donekle riješiti svoje političko-sigurnosne probleme i onaj koji je bio najveći dobila poziv za članstvo u NATO-u. Time se regionu pokazalo da NATO zaista želi, ali uz ono što se mora ispuniti i što je stavljeno pred svaku zemlju. Nažalost, Bosna i Hercegovina je danas u situaciji da je uz Srbiju jedina zemlja koja nema realno poziciju da želi da uđe u NATO“, zaključuje Ahić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.