Sigurnosni stručnjaci: Upozorenje BiH iz Velike Britanije

Vijesti 13. jul 201817:12 > 19:37
Pixabay

Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, te je snažan saveznik predsjedniku entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, navodi se, između ostalog, u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije. Sigurnosni stručnjaci smatraju da je ovo značajno upozorenje o sigurnosnim prijetnjama u BiH.

Britanski državni ministar za Evropu i Amerike Alan Duncan izrazio je ozbiljnu sumnju u posljednju nabavku oružja za MUP RS-a tokom svog svjedočenja pred komitetom za vanjske poslove. On je također poslao upozorenje.

“Mislim da je njihova tvrdnja bila da je to oružje nabavljeno za legalnu policiju. Direktno smo ukazali na zabrinutost kod sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini. Reklu su nam da je oružje nabavljeno prema svim procedurama, ali to ne znači da pitanja koja se postavljaju oko njegovog korištenja nisu validna. Zabrinutost stvarno postoji i unošenje oružja na takav način stvara dodatnu zabrinutost da bi stvari mogle krenuti lošim putem”, tvrdi Duncan.

Veoma smo zabrinuti zbog situacije u Bosni. Ponovo se povećava napetost, dolaze izbori i zato se povećavaju tenzije, mišljenje je eksperata britanskog ministarstva vanjskih poslova.

“Od EUFOR-a, koji je vojno prisustan, zatražili smo da nam dostave izvještaj o naoružavanju u BiH i sada čekamo tu procjenu. Ono što znamo jeste da je došlo do nesrazmjerne kupovine određenog oružja, ne samo od srpskih grupa već i drugih grupa širom Bosne i Hercegovine. Zato ćemo očekivati punu procjenu. Postoji visok nivo posjedovanja oružja širom Bosne i Hercegovine, ali je zabrinjavajuća posljednja kupovina novog dugog oružja”, ocjenjuje Fiona Mcilwham, direktorica u Foreign Office.

Domaći eksperti bilježe da je ovo prvi put da se ovakve tvrdnje, a pogotovo sumnje u legalnu nabavku oružja nalaze u jednom zvaničnom izvještaju jednog svjetskog parlamenta.

“U svakom slučaju ovo je još jedan od koraka u kojem se Zapadni Balkan pokušava postaviti, pogotovo Bosna i Hercegovina, da sada dva ili tri mjeseca prije izbora se ta senzibilnost, odnosno sigurnosni dio, stavi u fokus i Velike Britanije i ostalih partnera, prvenstveno Evropske unije i Sjedinjenih Država”, smatra Jasmin Ahić, stručnjak za sigurnost.

Promjena koja je primjetna u posljednjih godinu i po dana je da Velika Britanija, kako je to najavljeno i u Parlamentu, sve jače ulazi na prostor Balkana. To je početak post-Brexit ere, smatra Srećko Latal.

“Velika Britanija je nakon referenduma o Brexitu bitno i značajno ojačala fokus na Zapadni Balkan. To se dešava dijelom u pravcu formiranja te njihove vlastite vanjske politike, koja će biti njihova vlastita jednog dana nakon što i ako izađu iz Evropske Unije”, kaže Ahić.

Britanski političari, ali i domaći eksperti poručuju da probleme koje trenutno ima Bosna i Hercegovina mora rješavati sama. Kada je u pitanju posljednja poruka koja je došla iz NATO-a stav je da to nije iznenađenje upravo zbog svega navedenog te da i neće biti napretka dok ne uklonimo sve prepreke i probleme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.