Brisel: Prilika za građane da odrede u kom pravcu ide BiH

Vijesti 13. jul 201817:20 > 18:54
N1

Treći sastanak Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje na kojem su prisustvovali predstavnici EU i Bosne i Hercegovine nije rezultirao posebnim zaključcima. Delegacija BIH predvođena predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem poručila je još jednom kako je zemlja snažno opredijeljena ka integracijama.

Poruka iz Brisela: Opšti izbori u oktobru prilika su da građani zauzmu stav o tome u kom pravcu će država ići. Izborna politika ne treba da slavi prošlost koja je bila negativna, nego da predstavi pozitivne primjere za budućnost. I sami političari jedino na takav način mogu ubijediti građane da su ozbiljni po pitanju evropskih integracija, kaže potpredsjednica EK-a Federica Mogherini.

“Razgovarali smo o predstojećem radu. Od našeg drugog sastanka prije godinu dana desile su se važne reforme vezane za akcize. Te reforme su ključne za napredak države i perspektivu. Analizirajući gdje smo bili prije godinu dana i gdje smo sada, jasno je da se mnogo toga mora uraditi po pitanju vladavine prava. To su ključni faktori za stabilnost države”, ističe Mogherini.

No, predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić, ipak stava, da BiH ostvaruje značajan napredak i na polju borbe protiv korupcije i sprječavanja terorizma. Iz Unije upozoravaju da Reformska agenda nije implementirana do kraja, iako je rok bio 2018. godina – Zvizdić, ipak, i danas pozitivnog stava:

“Trenutno pokušavamo dati odgovore na dodatna pitanja sa konačnim ciljem da dobijemo pozitivno mišljenje kako bi dobili kandidatski status. Trenutno prolazimo kroz reforme koje su relevantne za evropski put BiH i koje se tiču reformi na nivou cijele države, posebno po pitanju energetskog sektora i zaštite okoliša, kao i borbu protiv svih vrsta ekstremizma”.

Bez obzira na optimizam domaćih predstavnika, i komesar za proširenje Johannes Hahn pozvao je lidere na odgovornost, posebno u kontekstu dogovora o Izbornom zakonu. Riječi na sastanku je bilo i o migrantskoj krizi u BiH.

“BiH je već primila podršku od 26 miliona eura, a obezbijeđeno je još šest miliona za tu svrhu pomoći migrantima. Vidjeli smo da se EU kritizira zbog nedovoljne podrške, ali o tome bi se moglo razgovarati. Očekujemo odgovore do septembra kako bismo dopunili mišljenje Komisije koje će biti spremno u januaru 2019. godine”, kaže Hahn.

Sljedeći sastanak Vijeća za stabilizaciju i prodruživanje, na kojem će se razmatrati napredak BIH – očekuje se naredne godine. Domaće vlasti najavile su da bi već tada zemlja trebala dobiti status kandidata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.