Šta se za 2.500 KM može dobiti u Hrvatskoj, a šta u Turskoj

Pixabay

Nekim građanima planove za godišnje odmore nisu pokvarile ni neuobičajeno niske temperature za ovo doba godine. Neki će umjesto 10, na more svega pet dana. Za veliki broj njih ljetovanje nije u planu.

ANKETA:

N1: Gdje ćete putovati?

“U Neum, zato što mi je tamo najljepše.”

“Kod kuće.”

“Zavisi od mogućnosti, najvjerovatnije Hrvatska.”

“Mislim van BiH i van Hrvatske, zato što mi je ljepše.”

“Na Bembaši, zato što jedinu tu mogu da ljetujem.”

“Nigdje, još nismo odlučili.”

Iako su građani na pitanje “Gdje ćete ljetovati” odgovarali sa “Nećemo nigdje” ili “Kući u hladovini”, u agencijama, ipak, kažu da to nije pravilo ili možda čak pokazuje da imate građana u BiH koji su spremni i mogu izdvojiti za aranžmane više od 2.500 KM, a da sa druge strane imate građane koji ne mogu otići nigdje.

Zadovoljni su sezonom. Aranžmani koje nude su kažu “bookirani”. Građani ljetuju, nerijetko i na rate. A najčešći izbor su Jadran i Crna gora. Nešto manji interes ove godine je za Albaniju, što nije bio slučaj protekle tri godine. Hit ovog i prošlog ljeta je turska obala.

“Paket aranžman za Hrvatsku, koji ne uključuje prevoz, smještaj, na bazi ‘all inclusive’, za dvije odrasle osobe na sedam dana je između dvije i 2.500 KM. Dok je hotel sa 4 zvijezdice na bazi ‘all inclusive’ i avio prevoz, taxe, transfer aerodrom hotel i hotel aerodrom, smještaj, isto 2.500 KM na turskoj obali”, otkriva Aida Zelić, Travel agent.

Sudeći prema podacima agencija koje organizuju putovanja da egzotične destinacije, klijentele u BiH koja može izdvojiti više novca za ljetovanje ima.

“Destinacije na koje najčešće idu su Karibi, Kuba, Meksiko, Panama i taj dio srednje Amerike. Pored toga naravno egzotične destinacije poput Balija, Tajlanda, Zanzibara, koji je hit ovog ljeta, istureni dio Afrike, otočić kažu raj na zemlji”, ističe Muhamed Konjalić, Jungle Tribe.

Sve više se smanjuje cjenovni jaz između nekadašnje egzotike i bližih destinacija na koje su bh. građani godinama navikli putovati. Prednosti umreženosti i novi mediji otvorili su mogućnost jeftinijih putovanja u privatnom aranžmanu. Oni koji ove prednosti koriste reći će da finansijska mogućnost jeste bitna, ali ne i presudna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.