Sarajevo: Promocija diplomanata Američkog univerziteta u BiH

Vijesti 13. jul 201821:51 > 21:53
Anadolija

U Vijećnici u Sarajevu je promovisana deveta generacija diplomanata Američkog univerziteta u BiH (AUBIH).

Promociji je prisustvovalo nekoliko stotina gostiju i članova porodica, kao i visokih zvanica, uključujući prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu i ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koca.

Predsjednik AUBiH-a Denis Prcić je ambasadora Koca odlikovao nagradom za liderstvo (Leadership Award) zbog doprinosa koje je uložio u smislu jačanja odnosa između Turske i BiH.

“Ovo je ponosan dan za ove studente i proslava vašeg uspjeha. Ovdje smo da s vama podijelimo vašu sreću. Možda ste tokom obrazovanja imali i teških momenata, ali danas vidite da se sve to isplatilo. Na ovom univerzitetu niste stekli samo akademsko znanje nego i vještine za kritičko i analitičko promišljanje. Ove vrijedne vještine će vas od sada voditi kroz vaš profesionalni i privatni život i ohrabriti da tragate za istinom. Nezavisno i kritičko mišljenje će uvijek osvjetljavati vaš put u budućnost”, rekao je Koc u obraćanju prisutnima.

Dodao je kako posebno naglašava značaj kritičkog mišljenja zbog nedavnih dramatičnih iskustava kroz koja je prošla njegova zemlja Turska, aludirajući na pokušaj puča 15. jula 2016. godine.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Pokazali smo ipak kako se snažnom voljom zemlje mogu prebroditi problemi kako bi se zaštitili ponos i cijenjena vrijednost, zvana demokratija. Kao što ste to mogli vidjeti i iz medija, 15. jula 2016. godine vojni službenici pokušali izvesti puč kada je stradala 251 osoba, a na hiljade ranjeno. Iste noći turska Vlada, opozicijske partije, civilno društvo, sve organizacije i obični građani, zajedno su odbranili demokratski poredak. To je historijski momenat za Tursku”, kazao je Koc, na kraju savjetujući studente da nakon diplomiranja inspirišu ljude oko sebe i predvode zajednicu kako bi bili korisni članovi društva.

Profesor Selmo Cikotić s Američkog univerziteta u BiH kazao je da:

“Kvalitet i diplome stečene na Američkom univerzitetu priznati su u Americi, Evropi, Turskoj i BiH. Nastavni kadar čine eminentni profesori i stručnjaci iz Amerike, Evrope i BiH. Osjećam se ponosnim što su ovoj generaciji studenata AUBIH danas uručene diplome kojima se priznaje naporan i uspješan rad i trud i verificira znanje koje su ovdje stekli. Ovi mladi ljudi su današnjim danom realizovali važan životni cilj odakle im se pružaju nove šanse i mogućnosti”, rekao je Cikotić.

Profesor Denis Sullivan s Univerziteta Northeastern Boston istakao je kako je presretan što je dugogodišnji prijatelj i partner AUBIH-a.

“Naša dva univerziteta su partneri posljednjih sedam godina, a bit će i svih narednih. Zajedno smo razvijali programe jačajući dijalog između američkih i bosanskih studenata. Naš zajednički cilj je visoki kvalitet globalnog obrazovanja i uspjeh studenata kroz praktično obrazovanje”, kazao je Sullivan.

Ceremonija je svečano završena dodjelom diploma diplomantima devete generacije Američkog univerziteta u BiH (AUBIH).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.