Zlatko Dalić dolazi u Livno

Vijesti 15. jul 201816:53 > 17:05
N1

Već od prijepodnevnih sati Livno, rodno mjesto Zlatka Dalića, uhvatila je nogometna groznica. Ovo malo mjesto ponosno je na svog, sad već najvećeg sportskog sina.

“On je naš ponos, naša dika. On se rodio ko Livnjak i on će živjeti vječno ko Livnjak. (Očakujete li ga ovdje nakon Svjetskog prvenstva da se družite?) Mi ga dočekujemo 23. cijela Livanjska kotlina i cijeli svijet će ga čekati”, kazao je Željko Šperac, prijetelj Zlatka Dalića.

Najbliži prijatelji i bivši saigrači, utakmice Hrvatske prate u kafiću na čijem je mjestu nekada bila videoteka koju je otvorio sam Dalić. Za selektora Hrvatske svi imaju samo riječi hvale, a ulica je neslužbeno dobila i njegovo ime.

“(Šta Zlatko znači za ovaj grad danas?) Ma znači, Bog je, nema dalje, pogledaj ovo. Mi smo mu digli plakat za ulicu ovu, da otvorimo malo oči, da vide da je zaslužio koliko nisu svjesni da je zaslužio. (Kako se zove ulica?) Ulica se zove ulica Zlatka Dalića. I dobiće spomenik, moj prijatelj Šefko kaže – dobiće spomenik. (Toliko znači Zlatko za ovaj grad?) Pa kako ne znači, znaš li ti šta je na ovim područijima sada Zlatko Dalić, a tek u Livnu. Nema dalje”, istakao je Zdravko Barać, prijatelj Zlatka Dalića.

Dalje od gužve i euforije, u predgrađu, kriju se počeci života i karijere heroja Hrvatske i najvećeg trenerskog iznenađenja na svijetu. Zlatkovog oca, Ivana, zatekli smo ispred kuće. Kaže kako nije čudo što je njegov sin postao ono što je danas s obzirom na njegovu glavnu karakternu osobinu koja ga definira od malih nogu.

“On je bio uporan u svemu. Kao mlad igrao je ovdje za seoski klub “Čulin mlin”. Igrao je u njemu kao pionir i uporan je bio u svom radu. Poslušan je bio, mlad je bio, slušao je i radio dobro. Otišao je kao mlad u Split, u “Hajduk”, sa 15 godina. Dole se odmah pokazao kao dobar, a ovdje dok je bio kod mene bio je jako dobar”, naglasio je Ivan Dalić, otac Zlatka Dalića.

Njegova majka suviše se stidi stati pred kameru, ali kaže da je sretna što o njenom sinu pričaju u cijelom svijetu. Dalić u rodnu kuću dolazi često.

“Zlatko dolazi često ovdje. Dok nije otišao sada mjesec dana u Rusiju dolazio je skoro nedjeljno. Uvijek je došao da vidi mene i mater. Volio je doći ovdje, dolazio je. E sada dok je u Rusiji, ne dolazi, zove nedjeljno dva puta. Uvijek pita – kako smo”, naglasio je Ivan Dalić, otac Zlatka Dalića.

Sljedeći put kada dođe u Livno, 23. jula, Zlatka Dalića tvorca najljepše sportske priče u historiji Hrvatske, zagrlit će ne samo roditelji, već i cijeli grad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.