Brojne reakcije nakon izjave Nasera Orića

Vijesti 15. jul 201817:15 > 17:25
N1

O infrastrukturnim projektima, obrazovanju, a ponajviše o ratu, u Beogradu jutros razgovarali Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. Nakon što su dogovorili zajedničko obilježavanje pojedinih godišnjica stradanja, i velikih ratnih bitki - izarazili su i zabrinutost zbog izjava Nasera Orića.

U međuvremenu, Orić odgovara da ne razumije zbog čega ta zabrinutost, nikoga nije pozivao na rat. A iz SDA poruka Dodiku – manje sastanaka u Beogradu, više u Sarajevu.

Nakon što ga je Dodik, 50 minuta informisao o zabrinutosti u Republici Srpskoj zbog, kako tvrdi prijetećih izjava Nasera Orića – Aleksandar Vučić iz Beograda, smiruje situaciju.

“Ja se nadam da ćemo uspeti da sačuvamo mir, da sačuvamo stabilnost i da će svim građanima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima mir biti budućnost a ne sukobi i ratovi”, istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

No, ne toliko smiren Milorad Dodik, Oriću poručuje:

“Ja mislim da je to, bez obzira na sve, dio njegove frustracije i želim da mu poručim da Srpska neprikosnoveno može da brani se. Njegove izjave jesu uznemirujuće za naš narod ali isto tako nas okupljaju u uvjerenju da moramo da održimo naš kolektivitet i da su institucije Srpske spremne da daju odgovor na ta pitanja.”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Prvi put od izjave koja je izazvala buru reakcija oglasio se i Naser Orić. Određene političke strukture, pogrešno su protumačile njegovu izjavu, tvrdi, jer im je to došlo kao kec na desetku da peru svoju savjest. Orić je, kaže, samo podsjećao na historijske činjenice, citirajući sporne stihove akademika Bećkovića. Poručuje i Ambsadi SAD-a i OHR-u, koji su osudili njegove izjave, da pažljivije poslušaju snimak izjave, jer ni u jednom trenutku nije pozivao na rat, tvrdi.

“Ne znam što su se Srbi našli prozvanim. Je l’ to mi ne smijemo da pričamo o genocidu? Nek mi neko kaže smijemo ili ne? Citirao sam njihovog uglednog akademika Matiju Bećkovića koji je jedne prilike kazao kad su ga pitali za njegove riječi, kaže: ‘Znate šta, kod mene u selu komšija ima bolju kravu i puno je bolje rivalstvo bilo među nama. Ja sam uvijek ćerao svoju kravu da bude bolja od njegove, tako isto i ja ćeram svoje da budu bolji. Šta je tu loše?’ Ako je to zabranjeno, neka kažu da je zabranjeno i povuku te knjige”, kazao je Naser Orić.

U međuvremenu, poruke Dodiku iz SDA. Umjesto učestalih sastanaka s Vučićem u Beogradu, pozivaju ga da pitanja koja se tiču BiH rješava u Sarajevu. Potpredsjednik Stranke, Šefik Džaferović – nije kaže upućen u izjave Nasera Orića, no, svako spominjenje sukoba nije put kojim moderna BiH treba ići. Posebna osuda iz SDA na račun Rajka Vasića, i kako kažu, njegovog pozivanja na genocid.

“Što je jedan anticivilizacijski, sramotan postupak za svaku osudu. Institucije BiH, Tužilaštvo BiH zarad budućnosti ove zemlje, svih nas, naše djece mora hitno da reagira i zbog specijalne prevencije prema toj osobi koja je to izjavila i zbog generalne prevencije da to niko drugi ubuduće ne izjavljuje REZ i nad bošnjačkim narodom nikada više neće biti izvršen genocid”, naglasio je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA .

A sam Vasić i dalje aktivan na društvenim mrežama, ovoga puta uz poruku da “ako Sud i Tužilaštvo počnu zatvarati Srbe zbog tvitova, a oni to budu mirno posmatrali – mogu slobodno da spakuju stvari.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.