Sjednica UO BHRT-a, kakva će biti sudbina Marka Radoje

Vijesti 16. jul 201813:00 > 13:11
N1

U toku je sjednica Upravnog odbora BHRT-a na kojem će se, između ostalog raspravljati i o odluci Marka Radoje koji je kao urednik IP BHT, zatražio od voditelja informativnih emisija BHT-a da 11. jula ne nose na reveru Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na žrtve genocida i stradanje više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995.

Nakon ovakve odluke Radoje, Samostalni sindikat radnika (SSR) u BHRT-u od menadžmenta BHRT-a zatražio je smjenu urednika IP-a BHT1 zbog, kako su naveli, narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja, povodom njegovih istupa u javnosti i neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Radoja je, komentarišući svoju odluku, za N1 kazao da je tražio samo poštivanje Statuta i princip nezavisnosti BHT-a.

“Moram vam prvo reći da Statut BHRT-a jasno propisuje ponašanje voditelja i novinara javnog servisa. Morate znati da BiH ima tešku istorijsku prošlost. Zemlja je još uvijek neuređene. Mi još uvijek nemamo dogovorene zajendičke zakone kada je u pitanju kada slavimo, kada tugujemo. Ništa nam nije regulirano. Upravo zbog težine naše istorije, donio sam odluku tj. preporuku i molbu voditeljima da na rever ne stavljaju srebrenički cvijet”, rekao je Radoja.

Nakon ovakve odluke i brojnih reakcija javnosti, Radoja je primio nekoliko stotina prijetnji.

“Do ovog trenutka sam dobio tačno 280 prijetnji smrću. Ima tu poziva na sakaćenje, prebijanje i ostalo, što se tiče najtežih krivičnih djela, a to je ugrožavanje lične bezbjednosti – to je 280 prijava. Upoznat je MUP, Tužilaštvo i SIPA. Bezbjednosne službe rade svoj posao i procjenjeno je da je moja bezbjednost ugrožena”, kazao je Radoja za N1 prije nekoliko dana.

O cijelom slučaju oglasili su se iz Udruženja BH novinari i najoštrije osudili ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji, uredniku Informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine ( IP BHT), koje su poslane direktno, putem elektronske pošte ili objavljene u komentarima na Facebooku i news portalima, navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara smatra da je nedopustivo upućivati prijetnje i dovoditi u opasnost nečiji život, pozivati na nasilje ili koristiti nepriličan govor, bez obzira da li se kao građani i javnost u Bosni i Hercegovini slažemo ili ne sa donesenom odlukom. Takva ponašanja predstavljaju krivčno djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti prijetnje i poduzeti zakonske sankcije.

Upravni odbor BH novinara je u petak 13. jula i zvanično zatražio od Federalne uprave policije efikasnu istragu u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje su upućivale prijetnje.

Istovremno, članovi Upravnog odbora BH novinara pozivaju menadžment i upravu BHRT da sa dužnom pažnjom razmotre odluku urednika IP, te, u skladu sa postojećim zakonskim propisima i Uredničkim princpima BHRT, donesu potrebne mjere za jačanje javne uloge, odgovornost i rada PBS u interesu svih građana BiH”, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.