Na graničnim prelazima BiH slobode lišeno deset osoba

Vijesti 16. jul 201814:32 > 14:38
Shutterstock

Službenici Granične policije BiH na graničnim prelazima lišili su slobode deset osoba na osnovu raspisanih potraga.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla službenici GPBiH lišili su slobode H.V. (1986.) nakon što je graničnim provjerama ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Doboju zbog krivičnog djela “omogućavanje uživanja opojnih droga”. Bh. državljanin na aerodrom stigao je letom iz Dortmunda. Predat je službenicima Sudske policije Doboj.

Na MGP Kamensko pri ulasku u BiH lišen je slobode A.M. (1989.) jer je za njim Policijska stanica Teslić raspisala potragu zbog krivičnog djela “oštećenje tuđe stvari”. Službenici JGP Kamensko državljanina BiH i Holandije predali su službenicima PS Teslić.

Prilikom ulaska u BiH na MGP Zvirići službenici JGP Doljani lišili su slobode E.B. (1955.). Utvrđeno je da je za njim Policijska uprava Mostar raspisala potragu zbog krivičnog djela “izbjegavanje izdržavanja”. Bh. državljanin predat je službenicima PS Čitluk.

Službenici JGP Hum lišili su slobode A.H. (1993.) jer ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”. Državljanin BiH kontroliran je na izlasku iz naše zemlje na MGP Hum i predat službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Bosansko- podrinjskom kantonu.

Pri ulasku u BiH na MGP Šamac lišen je slobode E.A. (1988.) nakon što je utvrđeno da je za njim PU Ilidža raspisala potragu zbog krivičnog djela “oštećenje tuđe stvari”. Službenici JGP Orašje državljanina BiH i Republike Hrvatske predali su službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Službenici JGP Gradiška lišili su slobode dvojicu bh. državljana na ulasku u BiH na MGP Gradiška. Za Z.M. (1975.) ustanovili su da ga potražuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog krivičnog djela “teška krađa”, dok je za Z.V. (1970.) utvrđeno da je za njim PS Banja Luka Lauš raspisala potragu zbog krivičnog djela “izbjegavanje izdržavanja”. Predati su službenicima MUP-a RS-a.

Na MGP Vardište na izlasku iz BiH lišen je slobode F.P. (1974.), državljanin Rumunije. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim PS Bijeljina raspisala potragu zbog krivičnog djela “prevara”. Službenici JGP Višegrad F.P. predali su službenicima PS Bijeljina.

Službenici Jedinice granične policije Brod oduzeli su 313 grama spida, 17 grama marihuane, dvije tablete ekstazija, mašinu za sitnjenje i drobljenje opojnih droga tzv. drobilica te pištolj kubura. Navedeno je otkriveno na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod na ulasku u Bosnu i Hercegovinu prilikom kontrole R.J. (1987.) i R.H. (1987.), državljana BiH. Nalazili su se u autobusu koji saobraća na relaciji Dortmund – Sarajevo. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH lišeni su slobode, a protiv njih ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “neovlašten promet opojnim drogama”. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.