Reakcije na presudu Ljubi i Bekriji Seferović

Vijesti 16. jul 201816:16 > 19:16
N1

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je danas Ljubu i Bekriju Seferovića, optužene da su skrivili i prikrili prometnu nesreću u kojoj je, kako je tvrdilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, smrtonosne povrede zadobio 21-godišnji Dženan Memić.

Porodica Memić već dvije godine tvrdi da je njegov sin ubijen, te da ga nije usmrtilo vozilo, zbog čega je tražio da istragu preuzme Tužilaštvo BiH i druge policijske agencije.

Ljubo i Bekrija Seferović u sudnicu 2 Kantonalnog suda ulaze kao optuženi.

“Optuženi Seferović Ljubo, Seferović Bekrija, na osnovu člana 299, stav 1, tačka C Zakona o Krivičnom postupku Federacije BiH, oslobađaju se optužbi”, kazao je Igor Todorović, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Nakon prvostepene presude, izašli su kao slobodni ljudi. Emocije u sudnici. Pljesak na izlazu iz zgrade Suda.

“Neko će ovo preuzeti i uradiće, ima u MUP-u ima u Tužilaštvu. Već smo znali da iza ovoga stoji Dalida, a vidjet ćemo ko je Gebels u ovome svemu”, kategoričan je Muriz Memić, Dženanov otac.

“Sinoć sam sanjala da će biti oslobađajuća presuda. Bezbroj puta sam sanjala Dženana kako mi govori da je ubijen, a nama su bile ruke vezane. Evo sada konačno da se nešto dobro desi”, Arijana Memić, Dženanova sestra.

Sudsko vijeće je obrazložilo da Kantonalno tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice. I to da je Ljubo Seferović, između ostalog, skrivio prometnu nesreću od čijih posljedica je preminuo Dženan Memić, te da nije ukazao pomoć ozlijeđenima u nesreći. Tužitelji, prema presudi, nisu dokazali ni da je Bekrija sprečio dokazivanje krivičnog djela. Sud je u obzir uzeo vještačenja u vezi sa bojom vozila i uzroka oštećenja na njemu.

“Iz naprijed navedenog dovodi do logičnog zaključka da sporan uzorak vozila nađenog na mjestu događaja, ne pripada putničkom vozilu marke VW 354. Nadalje, vještak mašinske struke je naveo da oštećenja u obliku udobljenja, nisu mogla nastati udarcem glave pješaka pri brzini kretanja vozila 50 km/h”, naveo je predsjedavajući Sudskog vijeća.

Branitelj Seferovića Rusmir Karkin zadovoljan ovakvom presudom:

“Ovo se jedino ovako moglo završiti obzirom da su dokazi takve prirode, da nisu mogli potvrditi navode Tužilaštva”, kazao je Karkin. 

Advokat porodice Memić Ifet Feraget najavljuje krivičnu prijavu protiv glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić. Traži da novu istragu vodi Tužilaštvo BiH.

“Pravosudna mafija je danas na koljenima. To je suštinski važno naglasiti. Danas kucamo na vrata nezaboraljevenim tužiocima, nemoralnim tužiocima svih devet moraju odgovarati, i svih 22 policajca koji su sudjelovali u ovakvoj kriminalnoj istrazi”, istakao je Feraget.

Na optužbe Muriza Memića i njegovog advokata na račun Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, prije svega glavne tužiteljice Dalide Burzić, u ovoj instituciji bez komentara. Jedino što su saopštili medijima jeste da će uputiti žalbu na presudu.

“Budući da se radi o prvostepenoj presudi, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu će, po primitku pisane presude, kao što to radi u svakom slučaju, uložiti žalbu”, izjavila je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva.

Nakon oslobađajuće prvostepene presude, otac Dženana Memića, stradalog u februaru 2016. godine, uputio se ka zgradi Kantonalnog tuužiteljstva, gdje je tražio da ga primi Dalida Burzić. Premda mu je, kako kaže, prvo obećano da će imati priliku s njom da razgovara, to se nije dogodilo. Prvostepenom presudom Kantonalnog suda potvrđene su tvrdnje Muriza Memića da Ljubo i Bekrija Seferović nisu odgovorni za smrt Dženana Memića, ali same okolnosti smrti ovog mladića, za kojeg njegov otac tvrdi da je ubijen, i dalje nisu razjašnjenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.