Bh. fudbal: Krivi sudija, travnjak, vrijeme…

Vijesti 16. jul 201817:17 > 20:01
N1

Hrvatska reprezentacija odmakla je daleko od Balkana, kada je u pitanju nastup na Mundijalu, zahvaljujući profesionalizmu i preuzimanju odgovornosti za svaki korak na tom putu.

“Kriv je sudija”, “Loš travnjak”, “Ne valja vrijeme” složit ćemo se da su najčešći komentari nakon poraza u Bosni i Hercegovini. No, psihologija je nešto drugačija, a počiva u našem mentalitetu.

Često – izgovor za neuspjeh, ne samo u sportu, nego i u društvu generalno. Preuzimanje odgovornosti nije nikada bila opcija. No, iza ovakve filozofije, postoji i psihologija.

“Mi često imamo problem s mentalitetom, a to je naš svjetonazor, pogled na svijet. Kako mi razumoijemo taj neuspjeh? Često će te vidjeti da su svi krivi, sudija, travnjak itd., a nikada mi sami. A, šta je uspjeh u sportu, pa snalažljivost u datim momentima”, kazao je Remzija Šetić, sportski psiholog.

Hrvatska reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu pokazala je da odmicanje od iskrivljenih vrijednosti i od tzv. gubitničkog mentaliteta, može kreirati kvalitet.

Kvalitet selekcije, kao što smo imali priliku vidjeti na ovom Mundijalu, ne zavisi samo od pojedinačnih igrača i njihovog pojedinačnog kvaliteta, nego i samog timskog duha. Možda zvuči cliche, ali upravo je tim doveo reprezentaciju Hrvatske do srebra. Na ovoj zelenoj površini, samo je jedna stvar važna, a to sigurno nije politika, društvena netrpeljivost ili ljubomora!

Gostujući u Pressingu 11.10.2017, bivši selektor reprezentacije Jugoslavije Ivica Osim je odgovorio na pitanje je li selektor glavni krivac što se BiH samo jedan put uspjela kvalificirati na Svetsko prvenstvo.

“Tu bi najlakši put da se traži neko opravdanje, to ni jedan seletor nije zaslužio. Odmah se radi o tome da nisu patriote, neće. Nije to lijepo. I ako ima neko bolji, treba to priznati, a mi teško priznajemo bilo kome, bilo šta”, kazao je.

Realna društvena odgovornost prema sportu ili sportsko ponašanje, smatraju analitičari, nedostaje i u redovima navijača, analitike i šire javnosti.

“Kako se recimo, analiziraju sastavi reprezentacija Hrvatske, Srbije i BiH, gdje je važno ko je odakle samo da bismo mi pokazali da to nije samo njihov uspjeh, jer su oni, Bože moj, prije 50-60 godina imali dedu koji je došao iz BiH”, istakao je Srđan Puhalo, politolog i psiholog.

Sport je svijetla tačka našeg društva, mišljenja su psiholozi, no, kao recimo u slučaju hrvatske reprezentacije, brendiranje bh. fudbala ipak treba prepustiti stručnjacima.

“Mi u sportu trebamo samo pronaći najbolje modele i izraditi komunikacijsku strategiju, kako bismo pronašli svoju najveću vrijednost. Imamo sjajne igrače, ali nedostaje nam da ih podržimo i u ovom aspektu kako bi reprezentacija postala pravi brend”, kazala je Vesna Beganović, brending stručnjak, Via Media.

Ili kao što bi veliki Sergej Barbarez rekao, sve je u dogovoru i odbacivanju sujete!

“Nije to nikakva fantastika, nego samo sjesti za isti stol i pogledati se u oči i reći šta fali, a šta ne fali”, kategoričan je Sergej Barbarez, bivši kapiten reprezentacije BiH.

Sport, generalno, treba da spaja, ne razdvaja. Osim Luke Modrića i Novaka Đokovića, ovi uspješni momci su naše gore list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.