Mamić u sudnici, usprotivio se izručenju Hrvatskoj

Vijesti 17. jul 201810:32 > 10:37
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine na ročištu po zahtjevu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića, a zbog prvostepene presude koja je donesena protiv njega na Županijskom sudu u Osijeku i Tužilaštvo i odbrana su se usprotivili izručenju.

Kako je kazala postupajuća tužiteljica Gordana Bosiljčić, zahtjev koji dolazi iz Hrvatske je potpun i dostavljen na ispravan način, ali mu se ne može udovoljiti jer su navedena krivična djela počinjena prije potpisivanja ugovora o iztučenju između BiH i Hrvatske. Sa ovakvim stavom se složio advokat Zdravka Mamića, ali i sam Mamić.

Mamić je u sudnici kazao da je Hrvatsku napustio jer se ne osjeća sigurnim pa je zbog toga napustio Hrvatsku i došao u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo i odbrana se slažu da je jedan od mogućih narednih koraka zamolnica Hrvatske da pravosuđe BiH nastavi voditi postupak protiv Mamića.

Odluka suda bi trebala biti saopštena u narednim danima, s advokat Zdravka Mamića smatra kako nema nikakve šanse za njegovo izručenje.

Podsjetimo, bosanskohercegovački sud je već jednom odbio zahtjev za izručenjem na što se žalilo tužilaštvo pa je presuda ukinuta. No prije mjesec dana stigla je dokumentacija iz ministarstva pravosuđa Hrvatske pa je tužilaštvo poslalo prijedlog Sudu BiH u kojem se tvrdi da nema uslova za Mamićevo izručenje.

O tome će nakon saslušanja strana o postupku sutkinja Tatjana Kosović izvjestiti Izvanraspravno vijeće. Ipak, riječ je o proceduri jer se Mamića, koji ima dvojno državljanstvo, ne može izručiti Hrvatskoj.

U bilateralnom sporazumu Hrvatske i BiH nije navedeno kazneno djelo za koje je Mamić nepravomoćno osuđen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.