Marčeta: Osuditi postavljanje bilborda u Glamoču

Vijesti 18. jul 201819:08 > 19:09
Facebook

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mile Marčeta zatražio je danas da hrvatski predstavnici u vlasti u FBiH i Livanjskom kantonu osude postavljanje na ulazu u Glamoč bilborda sa istaknutom zastavom hrvatskog naroda u BiH, zato što je to uznemirilo srpsko i bošnjačko stanovništvo.

“Koliko god da pojedini pripadnici hrvatskog naroda pokušavaju da nađu kompromis, ekstremno desni Hrvati uznemiravaju građane i stvaraju nemir tamo gdje može da se ostvari kompromis”, rekao je Marčeta.

Marčeta je dodao da su Srbi u Glamoču u teškoj situaciji i osporeno im je pravo na jezik jer i dalje u školama nema srpskog jezika.

“Pripadnici hrvatskog naroda su većinski stanovnici Livanjskog kantona, te nemaju potrebu za bilo kakav strah”, rekao je Marčeta.

Na ulazu u Glamoč nedavno je postavljen bilbord na kome preko istaknute zastave hrvatskog naroda u BiH piše: “Hercegbosanska županija, općina Glamoč. Dobro došli. Lijepa naša Glamočka dolina”.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je ranije da su stanovnici Glamoča bošnjačke i srpske nacionalnosti šokirani tim događajem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.